Psiholog tvrdi da djecu trebate podučiti ovoj vještini, daje im brojne prednosti
Shutterstock

Psiholog tvrdi da djecu trebate podučiti ovoj vještini, daje im brojne prednosti

Psiholog Stephen Nowicki na osnovu istraživanja koje je radio tvrdi da roditelji posebno trebaju podučiti svoju djecu jednoj vještini, a to je sposobnost prepoznavanja emocija u glasovima.

Složenost značenja koja nosimo u našim glasovima – uključujući visinu, ton, jačinu zvuka i naglasak – je prilično važna. Postoji snažna i dosljedna povezanost između sposobnosti prepoznavanja emocija u glasovima i društvenog uspjeha, pokazuje istraživanje.

Dr. Stephen Nowicki je profesor psihologije na Univerzitetu Emory, a zajedno s kolegicom dr. Alexiom Rothman je kreirao vokalni test koji je dio Dijagnostičke analize neverbalne tačnosti, ispitivanja koje je korišteno u stotinama studija za procjenu sposobnosti djece u čitanju glasovnih znakova.

Otkrili su da što je djetetov rezultat na testu veći, to je bolje njegovo socijalno prilagođavanje i veće akademsko postignuće. Stoga ističe da djeca koja nauče uspješno koristiti vokal imaju značajnu prednost kada je u pitanju komunikacija i povezivanje s drugima.

Za CNBC je otkrio i kako roditelji mogu naučiti svoju djecu o korištenju vlastitog glasa, kako bi im pomogli da se efikasno povežu sa svojim vršnjacima:

Izbjegavajte mješovite poruke - Učenje ove neverbalne vještine je vježba prepoznavanja obrazaca. Stoga, pokušajte da izbjegnete zbunjivanje djeteta tako što ćete mu govoriti sretnim glasom dok vaše riječi i izrazi lica izražavaju tugu ili ljutnju, i obrnuto.

Pokažite kako naglasak funkcionira za vaše dijete - Odaberite jednostavnu rečenicu i izgovorite je naglas, naglašavajući svaki put drugu riječ u rečenici. Razgovarajte o tome kako naglasak mijenja značenje izgovorenog.

Neka djeca mogu lakše ili teže "pokupiti" emocije iz vokala, ovisno o dobi govornika.

Izbjegavajte sarkazam kada komunicirate s vašim djetetom, ali objasnite njegovu funkciju. Sarkazam se često koristi u interakcijama odraslih, ali ga treba koristiti umjereno s djecom i pred njima jer može biti zbunjujući za njih. Moglo bi čak potkopati vaš odnos ako često govorite jedno, a mislite drugo.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.