CGO: Okončano 130 postupaka zbog smjene direktora škola tokom mandata Bratić, još deset u toku

CGO: Okončano 130 postupaka zbog smjene direktora škola tokom mandata Bratić, još deset u toku

Od 140 pokrenutih postupaka zbog smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova u vrijeme mandata Vesne Bratić, bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, do sada je 130 okončano pravosnažnim presudama koje utvrđuju nezakonitost tih smjena i administracije kojom je rukovodila Bratić, dok je 10 postupaka još u toku, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ministarstvo prosvjete iz Budžeta Crne Gore mora da isplati 102 924,35 EUR samo na račun sudskih troškova, a taj iznos će, kako navode na mreži Iks iz CGO, biti višestruko veći jer traju i paralelni postupci za naknadu štete.

“CGO je zbog ovog slučaja u novembru 2022. predao krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu koje, po dostupnim informacijama, do danas po njoj nije postupilo. Takođe, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa najavljivala je tokom 2022. regresnu tužbu protiv Bratić koja, po dostupnim informacijama, još nije pokrenuta”, saopštili su oni.

CGO ukazuje da ni nadležno Ministarstvo prosvjete nije iskoristilo mogućnost sudskog poravnanja kroz mirno rješvanja sporova pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova u ovim predmetima , koji je bio najefikasniji mehanizam za smanjenje troškova koji padaju na teret države, odnosno građana i građanki, a što predstavlja dodatni vid odgovornosti onih koji su na ovo morali paziti po službenoj dužnosti.

“CGO poziva Tužilaštvo i zaštitnicu imovinskopravnih interesa u Crnoj Gori da pokrenu postupke iz domena svoje nadležnosti u vezi sa ovim pitanjem”, saopštili su oni.

CGO je blagovremeno upozoravao Ministarstvo da će nastupiti ogromna materijalna i nematerijalna šteta zbog kolektivnih razriješenja direktora, ukoliko se Bratić ne zaustavi i izvrši procjenu rada direktora u svakom pojedinačnom slučaju. 

“Sluha za to nije bilo, nastala šteta je danas nesporna, a još uvijek nema odgovornosti”, kazali su iz CGO.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (1)

Misell

07. 05. 2024 - 08:01

Sve je to po principu: "kadija te tuzi, kadija ti sudi" ! Draga Vesna, morate sebi utuviti u glavu da je danas, "opasno biti normalan"i ne pripadati nekom od krvolocnih klanova! Neka te cuva Bog i tvoji Andjeli cuvari !!!
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.