Država ne reaguje na apele za pomoć samohranog oca Jova Kuča: Djeca rade za dnevnicu da bi preživjela
KUČ/ DAN

Država ne reaguje na apele za pomoć samohranog oca Jova Kuča: Djeca rade za dnevnicu da bi preživjela

Budvanin Jovo Kuč je zbog zakazane intervencije, koju je imao u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), bio prinuđen da dvoje maloljetne djece ostavi same u Budvi, jer su mu u tamošnjem Centru za socijalni rad kazali da mu nikako ne mogu pomoći.

Kuč, koji je samohrani roditelj, nema nikakva primanja, a zbog kompleksnosti njegovog zdravstvenog problema, postoji mogućnost da bude upućen u Beograd na liječenje, zbog čega posebno strahuje kako će u toj situaciji djecu ostaviti samu.

Iako se država Crna Gora navodno bori protiv dječjeg rada s obzirom na posledice koje radna eksploatacija ima ili može imati na ličnost djeteta, Jovova djeca moraju da rade kako bi preživjela u očevom odsustvu. Iako imaju 17 i 15 godina, upitno je na koji način mogu biti zaštićeni na privremenim poslovima na kojima rade za dnevnicu jer su bez ikakve zaštite u odsustvu oca koji se liječi i izostanka reakcije državih službi koje tvrde da "rade sve u najboljem intresu djeteta".

Na višestruke apele Kuča da mu Centar za socijalni rad Budva obezbijedi djecu dok se liječi, nisu dobili nikakvu pomoć osim paketa hrane i tvrdnju da nemaju nijednu hraniteljsku porodicu u koju bi ih smjestili.

– Preko Crvenog krsta su obezbijedili paket hrane, odnosno nekoliko kesa makarona, nekoliko konzervi i nešto za higijenu. To je sve što su uradili u najboljem interesu moje djece. Trebalo bi takav podvig da urade i za svoju djecu. Od tada se više ne javljaju niti pitaju ni za mene ni za djecu. Oni računaju da su svoj posao obavili kako treba. Djeca ostaju da se sama snalaze i da se brinu o sebi – kazao je Kuč za "Dan".

Kuč objašnjava da je pošao u Centar za socijalni rad kada mu je zakazana operacija kako bi mu se obezbijedila pomoć i djeca osigurala tokom njegovog liječenja.
– Rekli su mi da nemaju nijednu hraniteljsku porodicu i pitali me da li ja imam nekog ko bi se prihvatio brige o djeci. Imao sam jednu prijateljicu iz Budve koja je htjela da se prihvati brige o djeci i to bez ikakve nadoknade, ali naravno da nije mogla prihvatiti da ona izdržava moju djecu od svoje plate, s obzirom na to da ja nemam novca da ostavim djeci za hranu i za ostale potrepštine. U centru su mi kazali da oni moraju da vide šta je najbolje u interesu djeteta, da će izaći na teren kod mene kući i da će naći neko rješenje. Došli su kod mene kući 26. aprila jer su znali da ja toga dana moram biti u Podgorici da odnesem nalaze doktoru kod kojeg sam imao zakazano u 12.15 sati. Toga dana su razgovarali sa djecom, napravili zapisnik i tražili da ga djeca potpišu, što su djeca odbila – objašnjava Kuč.

Pored ove situacije u kojoj nije naišao na pomoć od Centra, Kuč ističe da je samohrani roditelj od 2011. te da žive bez ikakvih stalnih primanja, i sami se snalaze. Kaže da po zakonu ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć od budvanskog Centra za socijalni rad dva puta godišnje i tri puta godišnje od Opštine.

– Jednokratnu pomoć sam rijetko kad dobijao, a poslednjih godinu nisam nijednom, jer se obično prićute na moj zahtjev i to je najlakši način da me izbjegnu. Od Opštine sam redovno dobijao pomoć dok je predsjednik bio Bato Carević i više nikad. Iako je država navodno preuzela brigu da plaća alimentaciju i da će se sistem obračunavati sa nesavjesnim roditeljima, Centar za socijalni rad štiti nesavjesne roditelje. Kad sam podnio prvi zahtjev za plaćanje alimentacije, nakon pola godine odugovlačenja Centar je donio rješenje da mi se priznaje pravo na privremeno izdržavanje ali je u tom rješenju namjerno napravljena greška u datumima i broju rješenja. Kad sam im odnio rješenje i ukazao na greške, rekli su mi da će to da isprave. Po tom rješenju Alimentacioni fond je trebalo da mi isplati 1.200 eura, ali je ono stavljeno van snage. Moja djeca i ja ostali smo bez tog novca zahvaljujući Centru za socijalni rad Budva – kazao je Kuč.

Drugi zahtjev za plaćanje alimentacije, kako je rekao, podnio je u januaru ove godine, ali Centar opet odugovlači sa donošenjem rješenja.

– Kada sam išao da pitam zašto to rade, rekli su mi da to mora tako, da su oni moju bivšu suprugu obavijestili pisanim putem ali da im ona ništa ne odgovara, te da moraju da ispoštuju sve rokove i kad dobiju odgovor od nje, onda će donijeti rješenje. Ne znam kakav odgovor očekuju od moje bivše supruge, vjerovatno da im ona da neko odoborenje kako bi država mogla da me isplati. Od 2011. moja djeca nisu dobila nijedan euro od alimentacije zahvaljujući Centru za socijalni rad Budva – naglašava Kuč, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.