Napadi na političare: Bivša gradonačelnica Berlina završila u bolnici

Napadi na političare: Bivša gradonačelnica Berlina završila u bolnici

Napadi na političare u Njemačkoj prethodnih dana su kulminirali pošto su povrijeđene bivša gradonačelnica Berlina i kandidatkinja na izborima u Lajpcigu.

Bivša gradonačelnica, sada senatorka Fanciska Gifi (Franziska Giffey), napad je doživjela u utorak u jednoj gradskoj biblioteci. Hospitalizovana je sa lakšim tjelesnim povredama.

Gifijevu je iznenada sa leđa napao jedan muškarac, udarajući je “vrećom napunjenom tvrdim predmetima po glavi i vratu”, saopštili su policija i tužilaštvo.

Gifijeva je istaknuta političarka socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Ona je u srijedu pozvala na veće poštovanje prema ljudima koji se bave politikom.

“Živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji, u kojoj svako smije i može slobodno da izrazi mišljenje”, navela je na Instagramu.

U Drezdenu je isto u utorak napadnuta političarka Zelenih Ivone Mosler (Yvonne), kandidatkinja za izbor u gradsko vijeće. Moslerovu, 47, su napale dvije osobe dok je lijepila plakate.

Napadač, 34, političarku je odgurnuo u stranu, vrijeđao je i prijetio joj, dok je žena, 24, koja je bila sa njim pljunula. Policija je pronašla napadače koji su joj poznati od ranije. Bili su, pored ostalog, u grupi koja je veličala Adolfa Hitlera.

U Drezdenu je napad bio i u petak, kada je meta bio glavni kandidat SPD Saksonije na izborima za Evropski parlament Matijas Eke (Matthias Ecke). Napala su ga četvorica mladića od 17 i 18 godina, a policija sumnja da je bar jedan od njih iz desničarskog miljea.

Navodno ista grupa je prethodno napala jednog aktivistu Zelenih u blizini.

Visoki zvaničnici resora unutrašnjih poslova širom Njemačke zbog napada na političare zahtijevaju uvođenje strožih kazni.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.