Putin: Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti

Putin: Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti

Rusija je Paradom pobjede na Crvenom trgu u Moskvi obilježila 79 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu

Predsednik Rusije Vladmir Putin poručio je na Paradi pobjede u Moskvi da će Rusija učiniti sve da izbjegne globalnu konfrontaciju, ali da neće dozvoliti nikome da joj prijeti.

Rusija je Paradom pobjede na Crvenom trgu u Moskvi obilježila 79 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Putin je čestitao Rusima Dan pobjede.

“Danas vidimo kako Zapad pokušava da izbriše istinu o ratu”, rekao je Putin.

Ruske strateške snage su u stalnoj pripravnosti, prenijela je agencija RIA Putinov govor.

”Naši očevi i đedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera”, poručio je Putin.

Ruski predsjednik je ocijenio da “oni koji su navikli da suštinski kolonijalnu politiku grade na licemerju i lažima pokušavaju da iskrive istinu o Drugom svjetskom ratu”.

”Ruše spomenike borcima protiv nacizma, saradnici nacista koji su sada na pijedestalima, precrtvaju sjećanje na herojstvo i plemenitost vojnika oslobodilaca, na veliku žrtvu koju su oni podnijeli u ime života”, rekao je Putin.

Ruski predsejdnik je dodao i da Dan pobjede ujedinjuje sve generacije.

Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini Putin je nazvao herojima, istakavši da je cijela Rusija uz njih.

Parada pobjede na Crvenom trgu

Na Paradi pobjede učestvovalo je više od devet hiljada ljudi, kao i 75 jedinica vojne tehnike i avijacije.

Akcije “Besmrtni puk” neće biti ove godine, već će do 12. maja biti održana u različitim formatima.

Na tribinama su bili počasni gosti Parade – čelnici Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao, prenijeli su ruski mediji.

Na paradi se tradicionalno svakog 9. maja predstavlja najsavremenije oružje iz arsenala ruske vojske.

Veliki otadžbinski rat

Veliki otadžbinski rat je sastavni dio Drugog svjetskog rata koji je trajao od 1939-1945. godine, a koji je počeo u zoru 22. juna 1941. kada je nacistička Njemačka, prekršivši sovjetsko-njemačke sporazume iz 1939. godine, napala Sovjetski Savez.

Na strani Berlina borile su se Italija, Rumunija, zatim su im se pridružile Slovačka, Mađarska i Norveška.

Rat je u Rusiji potrajao gotovo četiri godine i postao je najveći i najkrvaviji oružani sukob u istoriji čovječanstva.

Očistivši teritoriju SSSR-a od neprijatelja, sovjetske snage su, u saradnji sa savezničkim vojskama u antihitlerovskoj koaliciji, 1945. okončale pohod fašističke Njemačke i oslobodile Evropu od okupatora.

Sovjetska vojska je zarobila i porazila 607 protivničkih divizija. Nepovratni gubici Njemačke i njenih saveznika na sovjetsko-njemačkom frontu dostigli su 8,5 miliona ljudi.

Bilo je zaplijenjeno i uništeno više od 75 odsto cjelokupnog oružja i neprijateljske vojne tehnike.

Izvor:Aktuelno

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.