Bajden u prvu zvaničnu posjetu Francuskoj 8. juna
Emanuel Makron spreman da ugosti američkog kolegu

Makronov kabinet saopštio

Bajden u prvu zvaničnu posjetu Francuskoj 8. juna

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ugostiće svog američkog kolegu Džozefa Bajdena u Parizu 8. juna što će biti prva Bajdenova zvanična posjeta Francuskoj, saopštio je danas Makronov kabinet.

Toj posjeti će prethoditi svečanostima povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika tokom Drugog svjetskog rata (Dan D), 6. juna u Normandiji, čemu će prisustvovati američki predsjednik i njegova supruga Džil Bajden.

Bajden će govoriti 6. juna na svečanostima na plažama "Juta" i "Omaha Bič" u Normandiji gdje je iskrcavanje 73.000 Amerikanaca "otvorilo put oslobađanju Francuske i Evrope" - saopštila je Bijela kuća, dodavši da će Bajden pozdraviti "američke veterane i njihove porodice".

Jelisejska palata je saopštila da će "sada, kada se 80 godina poslije oslobađanja Evrope, rat vratio na taj kontinent", dvojica predsjednika govoriti o "nepokolebljivoji podršci Ukrajini koliko god da traje".

Bajden će 7. juna održati govor u Puan di Oku u Normandiji o značaju odbrane slobode i demokratije - saopštila je Bijela kuća.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se takođe očekuje na komemoracijama "Dana D".

Jelisejska palata je ukazala i da će njihovi susreti biti prilika da se pripreme međunarodni skupovi kao što je samit G7 sredinom juna u Bariju u Italiji i samit NATO u julu u Vašingtonu.

Ako bude išao na sastanak G7, kao što se očekuje, Bajden će morati dvaput da prelazi Atlantik za nekoliko dana, i to u vrijeme kada je u jeku njegova kampanje za reizbor na izborima predsjednika SAD u novembru i gdje će mu rival biti njegov sporni republikancki prethodnik Donlad Tramp.

Za Emanuela Makrona ova državna posjeta održava se uoči evropskih izbora koji su rizični za njegovu stranku koja je, po anketama, iza ekstremno desničarskog Nacionalnog zbora i čak joj je za petama socijalistički kandidat Rafael Gliksman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.