Evropski parlament, Foto: Arhiva

Jocović saopštio

"Rezultati izbora za EP neće uticati na promjenu politike prema Balkanu"

Profesor i bivši ambasador Zoran Jocović kaže da rezultati izbora za Evropski parlament nijesu neočekivani, te da su jačanju desnice doprinijeli različiti problemi s kojima se Unija suočava. Ne smatra da će rezultati uticati na promjenu politike prema Zapadnom Balkanu.

“Iz prostog razloga što u Evropskom parlamentu sada postoji ona ista većina koja je bila i ranije i tu smo imali nepodijeljenu podršku. Balkan imao nepodijeljenu podršku za proširenje Evropske unije na ovaj dio prostora, odnosno za Zapadni Balkan pa i Crne Gore”, kazao je on u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". 

Ističe da olakšavajuća okolnost ili makar dobra priča bila bi ukoliko bi Ursula von der Lajen bila ponovo izabrana za predsjednicu Evropske komisije. 

“Iz prostog razloga što su njeni stavovi veoma jasni, veoma precizni i što je ona nedvosmisleno i do sada pokazivala prosto jednu veliku angažovanost i podršku proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. I to se treba iskoristiti. Konačno Evropska unija je kao prioritet proširenja na Zapadni Balkan postavila jedno od glavnih poslova”, kazao je Jocović.

Naglasio je da se kašnjenja u tom procesu mogu očekivati.

"Sad su izbori, treba sačekati izbor predsjednika komisije, da se uspostavi ta administracija i sve ostalo. Naravno, treba biti uporan, ali i biti strpljiv u svemu tome", zaključio je Jocović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.