Jug Evrope bori se s ekstremnim vrućinama, a sjever s poplavama
Ilustracija

Jug Evrope bori se s ekstremnim vrućinama, a sjever s poplavama

Jug Evope bori se s ekstremnim vrućinama. Najteže je u Grčkoj, Turskoj i na Kipru gdje se očekuje da će do kraja sedmice temperature porasti i do 45 stepeni.

Vrućina je u Turskoj izazvala šumski požar zbog kojeg pomorski saobraćaj u tjesnacu Dardaneli teče samo u jednom smjeru.

U dijelovima Grčke zatvorene su škole i preporučen je rad od kuće.

Najmanje je troje turista u Grčkoj preminulo, a dvoje se smatra nestalima zbog posljedica toplinskog vala.

I dok su na jugu vrućine, u srednjoj i sjevernoj Evropi - poplave.

Više mjesta i pokrajina u Njemačkoj pogodile su jaka kiša i grad. Snažni vjetrovi koji dostižu i jačinu tornada oštetili su zgrade i električne stubove.

Zahvaćeni su i neki gradovi domaćini Evropskog fudbalskog prvenstva.

Norvešku središnju regiju Trøndelag u posljednja 24 sata pogodile su snažne kiše koje su uzrokovale poplave zbog kojih su stanari 14 kuća morali biti evakuisani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.