Hrvatska legalizuje prostituciju, uvodi švedski model

Hrvatska legalizuje prostituciju, uvodi švedski model

Pred hrvatskim zakonodavcima uskoro bi se mogao naći predlog izmjene zakona koji podrazumijeva uvođenje tzv. švedskog modela prema kojem prostitucija neće spadati u prekršajne radnje.

Međuresorna radna grupa formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji sa stručnjacima, univerzitetskim profesorima, naučnicima, predstavnicima pravobranilaštva i nevladinih udruženja, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se reguliše i odavanje prostituciji, pa je potom predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kojem se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.

Kako su Jutarnjem listu potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je političku podršku ali su svi uključeni u taj proces obavezali da o tome neće govoriti dok predlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente ali ne i same prostitutke.

Drugim riječima, onaj ko plati nekom za seksualnu uslugu je izvršio krivično djelo, a ne osoba koja mu je pružila uslugu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.