NOVOZAPOSLENI ĆE MORATI DA VRATE NOVAC: Inspekcija rada utvrdila masovna nezakonita zapošljavanja u POŠTI CRNE GORE

NOVOZAPOSLENI ĆE MORATI DA VRATE NOVAC: Inspekcija rada utvrdila masovna nezakonita zapošljavanja u POŠTI CRNE GORE

Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Odsjek za inspekciju rada izvršila je inspekcijski nadzor u Pošti Crne Gore AD, tokom kojeg su utvrđene brojne nepravilnosti u pogledu zapošljavanja u tom preduzeću, saopšteno je portalu Standard iz ove institucije. Sada je shodno Zakonu o radu Pošta u obavezi da raskine te radne odnose, a novozaposleni će morati i da vrate sav novac koji su dobili po osnovu nezakonitog zaposlenja.

Kako je navedeno u odgovoru portalu Standard iz Uprave na osnovu takvog utvrđenog činjeničnog stanja postupajući inspektori rada donijeti rješenje o otklanjanju nepravilnosti, nakon što istekne rok subjektu nadzora da se izjasni na rezultate ispitnog postupka.

No, ono što iz ove institucije nijesu naveli je koliki je zapravo broj nezakonito novozaposlenih u Pošti.

Kako je portal Standard već pisao, Pošta je u periodu od početka 2021. godine, pa do kraja 2022. godine zaposlila oko 130 radnika, od čega više od sedam na rukovodećim mjestima.

Inspekcija rada je utvrdila da je Pošta zapošljavala bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, te da je preuzimala zaposlene iz privatnih firmi suprotno zakonu, jer se u državnim firmama bez oglašavanja radnih mjesta mogu preuzimati samo zaposleni koji već rade u javnom sektoru na državnom ili opštinskom nivou.

“Neprijavljivanje slobodnog radnog mjesta kao i neoglašavanje istog utiče na ograničavanje pristupu tržišta rada, ograničava dostupnost radnih mjesta svim zainteresovanim licima, princip konkurencije i transparentnost procedure zapošljavanja…. Prednje navedeno egzaktno definiše nezakonitost radnog odnosa i ne može se uzeti u razmatanje kao zakonito jer prethodni poslodavci nisu bili organi lokalne samouprave i države Crne Gore pa preuzimanje sprovedeno na ovaj postupak ima za posljedicu nezakonitost radnog odnosa”, navedeno je u jednom od izvještaja Inspekcije rada.

Ovo znači da su osobe zapošljavane bez raspisivanja oglasa preko Zavoda za zapošljavanje već direktno bez poziva i kriterijuma, kao i da su prelazili iz privatnog sektora na radna mjesta većinom u upravi Pošte za značajno veće zarade, iako je takvo preuzimanje moguće jedino iz javnog sektora. Takođe ni u ovim slučajevima nisu raspisivani konkursi preko Zavoda za zapošljavanje.

Prema Zakonu, kada inspekcija utvrdi nezakonito zapošljavanje, poslodavac mora da raskine taj radni odnos, a taj zaposleni bi morao i da vrati sav novac koji je dobio po osnovu tog nezakonitog zaposlenja.

UDRUŽENE SNAGE DEMOKRATA I SNP-A I ROĐAČKO KUMOVSKE VEZE

U Pošti je u martu 2021. godine, nakon smjene dugogodišnje vlasti kadrova DPS-a, promijenjeno svo rukovodstvo i njeno upravljanje je prepušteno kadrovima Demokrata, SNP-a i bivšeg DF-a.

Na čelo odbora direktora je došao Igor Bulatović (SNP), a kao članovi su tada imenovani Marko Lalević (PZP) Aleksandar Dakić (Nova – DNP), Stojan Sjekloća (UCG) i Dijana Pejović (Demokrate).

Oni su za izvršnog direktora izabrali Dragana Tufegdžića (DCG) shodno sporazumu o podjeli funkcija po dubini, a kojeg je prije godinu dana iznenada zamijenio partijski kolega Josip Đurašković.

Kako je portal Standarda već pisao , u periodu od početka 2021. godine, pa do kraja 2022. u Pošti je na poziciji direktora kontrole poslovanja i izvještavanja postavljena Katarina Vujačić, sestra visokog funkcionera Demokrata Mila Kusovca, trenutno zaposlenog na poziciji komercijalnog direktora CEDIS-a.

Kusovac je, prema nezvaničnim informacijama, kum Danila Šaranovića, takođe visokog funkcionera Demokrata i zamjenika gradonačelnika Podgorice.

Za direktora analitike i komercijalne podrške operacijama postavljena je Ljiljana Raković, sestra od tetke lidera Demokrata Alekse Bečića, dok je za direktora podrške poslovanju, pravnih i zajedničkih poslova postavljen Miloš Saičić iz SNP-a.

Na poziciju blagajnika Pošte Crne Gore postavljena je Tanja Sošić, rođena sestra predsjednika Odbora direktora Igora Bulatovića, za rukovodioca službe analitike postavljena je Hajdana Bulatović, snaha Igora Bulatovića, predsjednika Odbora direktora.

U Pošti u Nikšiću je zaposlena Andrijana Joković, bratanična lidera SNP-a i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, dok je direktorica RCP Budva Marija Đurić, član Demokrata. Takođe, nedavno je nekoliko članova Demokrata zaposleno u Pošti u Golubovcima, a jedna od njih je Aleksandra Krstović, rođaka Luke Krstovića iz Demokrata.

Iz Pošte CG. zanimljivo tada su negirali negirali bilo kakvo partijsko zapošljavanje, no novi izvještaj Inspekcije rada, jasno pokazuje masovno partjisko zapošljavanje zbog kog će neko morati da snosi posljedice.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.