Zbog napada na KFOR osuđen na 15 mjeseci zatvora
Foto: RSE

Zbog napada na KFOR osuđen na 15 mjeseci zatvora

Osnovni sud u Prištini osudio je 24. juna Nenada Orlovića na 15 mjeseci zatvora zbog umješanosti u napad na pripadnike KFOR-a 29. maja 2023. u Zvečanu na sjeveru Kosova.

“Sud je donio odluku protiv optuženog N.O. za krivično djelo napad na službeno lice, učešće u masi i huliganstvo”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Dodaje se da će Orloviću u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 23. juna 2023. godine, kada je uhapšen. To znači da će u zatvoru biti tri mjeseca.

Orlović je osuđen na još šest mjeseci zatvora zbog druge krivične prijave u vezi sa istim napadom, ali je ranije postigao dogovor sa tužilaštvom o priznanju krivice, te mu je zatvorska kazna zamjenjena novčanom u iznosu od 12.000 eura.

Više od 90 pripadnika misije KFOR-a 29. maja 2023. je teže i lakše povrijeđeno u nemirima ispred opštine Zvečan na sjeveru. Tom napadu su prethodile tenzije 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, protiveći se ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, odnosno navelo da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i “kriminalne grupe bliske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Aljbina Kurtija (Albin) uz poruku da je njemu “odgovaralo da dođe do sukoba NATO-a i Srba”.

Pored Orlovića, na Kosovu je do sada uhapšeno još desetak osoba zbog “učestvovanja u nasilnim protestima” i napada na pripadnike KFOR-a.

KFOR je ranije poručio da se nada da i vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su se poslije nereda “vratile u Srbiju”, te da se očekuje da svi počinioci budu “hitno procesuirani”.

Nadležne institucije u Srbiji se do sada nijesu oglašavale po tom pitanju, odnosno ne zna se da li srpske vlasti vode neki proces protiv osoba koje su učestvovale u napadu na KFOR.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.