Mujović: Može biti još raspada sistema
Izvor: Vlada CG

Mujović: Može biti još raspada sistema

Havarije na elektroenergetskim sistemima su neminovnost i ne postoji način kako ih učiniti stoprocentno sigurnim, kazao je u intervjuu Avazu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

On kaže kako raspade sistema, poput onog u petak, možemo očekivati i u narednom periodu.

"Apsolutno. Nadamo se da do toga neće doći, ali svako ko vam kaže drugačije znajte da ne govori istinu. To je isto kao da ja od vas tražim garanciju da požara i zemljotresa neće biti", dodaje Mujović.

On očekuje da se istraga uzroka prepusti struci, Evropskoj mreži operatora, a za nju će, kako je najavljeno, biti potrebno do šest mjeseci.

“Ako su oni istakli da je potrebno od pet do šest mjeseci da se utvrdi razlog, kako možemo i na bazi čega dajemo sebi za pravo da sudimo, nagađamo, jedni drugima nabacujemo krivicu? To su vrlo maliciozne stvari i jako je žalosno što se struka potiskuje i što dajemo sebi za pravo da komentarišemo stvari za koje nismo kompetentni. Nikad se ne bih usudio da komentarišem pravna ili rješenja iz oblasti medicine, ali elektrotehnikom se bavim 30 godina. Po meni je čak i nebitno gdje se desio kvar. Naravno, nije nam ideja da bilo koga štitimo, ali znate i sami da su vrlo visoke temperature, veliki je nivo opterećenja i to treba posebno naglasiti. Havarije se nikad ne dešavaju u nekom lijepom proljetnom danu, već kad je temperatura jako niska ili visoka”, ističe Mujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.