Njemački đaci razmenjivali nacističke pozdrave tokom posjete Aušvicu
LOGOR AUŠVIC/ PIXABAY.COM

Njemački đaci razmenjivali nacističke pozdrave tokom posjete Aušvicu

Policija u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija pokrenula je istragu o snimku na kojem se vidi kako se pet školaraca međusobno nacistički pozdravljaju prije posjete nekadašnjem fašističkom koncentracionom logoru Aušvic.

Video je snimljen sredinom maja, kada je grupa od 13 učenika i nastavnika otišla u Krakov da istraži jevrejsku istoriju tog grada i posjeti ostatke koncentracionog logora Aušvic, prenosi Velt.

Incident se dogodio veče uoči posjete logoru, kada su studenti na internetu gledali snimak govora Adolfa Hitlera.

Jedan od učenika je snimio četiri drugarice iz razreda koje su vjerovatno bile pod dejstvom akohola i uzvikivale nacistički pozdrav.

Direktor škole u ​​gradu Lacen, u blizini Hanovera, rekao je da je „šokiran i ogorčen“ postupcima učenika.

- Ovo nije namjeran politički signal, već je štetno i nezrelo ponašanje učenika - rekao je direktor škole.

Učenici koji su se pojavili na snimku najpre su suspendovani sa nastave, a potom su izrazili kajanje i izvinili se svojim drugovima iz razreda, nastavnicima i roditeljima za ono što su uradili.

Određeno im je da u okviru školskog projekta moraju „detaljno da prouče razdoblje nacističke vladavine“, a škola je o ovom incidentu obavestila i policiju koja je pokrenula posebnu istragu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.