Ilustracija

Diplomata iz EU saopštio

"Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Podgorice"

Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

EU diplomata ističe da će brzinu napretka u pregovorima diktirati tempo ispunjavanja reformi u Crnoj Gori.

"Brzina napretka je u rukama Crne Gore. Prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24 su ispunjena, imamo dogovor o mjerilima za zatvaranje, koja će biti predstavljena Vladi Crne Gore", kazao je evropski diplomata.

Istakao je da sada predstoji naporan rad na zatvaranju ostalih poglavlja.

"Lopta je u Podgorici, da se na tome predano radi. Ukoliko možete to da uradite za mjesec, utoliko bolje, onda ćemo da zatvaramo poglavlja u septembru, ukoliko je potrebno više vremena za zatvaranje, onda ćemo sačekati", nalgasio je EU diplomata.

Visoki zvaničnik je i podsjetio da je ovo druga Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom tokom belgijskog predsjedavanja Savjetu EU, što je snažan politički impuls i znak da postoji napredak.

Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana u srijedu 26. juna, u 14:30 sati, a na njoj će pored predsjednika Vlade Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsjedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih mjerila i saopštiti koja su završna mjerila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji.

Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

Nakon ovog događaja biće održana i konferencija za novinare, koja je planirana za 16 h.

Prva međuvladina konferencija sa Crnom Gorom na ministarskom nivou održana je 29. juna 2012, kada je naša zemlja zvanično i počela pregovore. Crna Gora otvorila je sva 33 pregovaračka poglavlja u kojima pregovara sa EU, dok su tri privremeno zatvorena.

U maju 2021. godine, Savjet se saglasio o primjeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom s ciljem da se ponovo osnaži proces pridruživanja, stavi jači fokus na temeljne reforme i snažnije političko usmjeravanje. Novom metodologijom poglavlja su grupisana u šest klastera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.