Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene

Optužbe Mandića da se Šesta sjednica Parlamenta ne održava zbog “nerazumijevanja kolega iz redova opozicije” prokomentarisao je šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša.

Mugoša ističe da je objašnjenje od strane Mandića razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena nekorektno i neutemeljeno.

“Neko tokom čijeg predsjedavanja Parlamentom su opoziciji suštinski oduzeta prava definisana Poslovnikom oko kontrolnih saslušanja; ko zakazuje mimo Poslovnika sjednice parlamenta i predlaže dnevni red ignorišući prava opozicije definisana Poslovnikom nema pravo da bilo što imputira opoziciji”, naveo je Mugoša.

Sa druge strane, kako ističe Mugoša “istina je da većina sa Mandićem na čelu nije sposobna (ne želi, ne može ili neće) da od 49 poslanika koji su glasali za Mandića već u nekoliko navrata okupi njih 41 što je dovoljno za kvorum, kao i da između Vlade i Parlamenta postoje šumovi u komunikaciji što je takođe razlog za odgađanje početka pojedinih sjednica”.

On podsjeća je da je prvo odgađanje pomenute sjednice bilo 30.maja, jer se većina u Parlamentu i Vlada nisu mogli dogovoriti oko povlačenja predloga nekih zakona koji su bili u skupštinskoj proceduri, jer nisu ispunjavali formalno pravne uslove da budu na dnevnom redu parlamenta. Nakon toga, on navodi da se 31. maja odgađa sjednica parlamenta zbog kako je tog dana u saopštenju istakao Mandić “nepoštovanja dogovora sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine” a to se odnosilo na određene poslanike većine jer nisu bili u sali a ne opozicije jer smo mi ispoštovali dogovor sa Kolegijuma. Tada Mandić saopštava i dvije važne konstatacije u kontekstu ovih najnovijih nemuštih pravdanja odsustva poslanika većine zbog “brojnih diplomatskih aktivnosti” a ona glasi “nisam odobrio niti jednom poslaniku našeg parlamenta odlazak na službeno putovanje tokom narednih sedmica. Poslanici Skupštine Crne Gore, kao i ja koji sam na njenom čelu, nemamo važniji zadatak od ispunjavanja onih ciljeva koje su odredili građani naše zemlje”.

Zatim, 19. juna se opet odgađa sjednica zbog odsustva dijela poslanika većine ističe Mugoša i navodi da su zbog svega što se dešava u Parlamentu “na Kolegijumu u srijedu 19. juna predstavnici većine rekli da neće dozvoliti situaciju da im kvorum u Parlamenta zavisi od opozicije i da će opoziciju kad budu imali dovoljan broj poslanika za kvorum o tome i obavijestiti”. To se i desilo u subotu 22. juna kada je Mandić obavijestio članove Kolegijuma da u ponedjeljak 24. juna sjednica počinje. Umjesto toga, kako navodi Mugoša, prije samog predviđenog početka sjednice 24. juna u skupštinskoj sali su se prebrojavali poslanici većine uz konstataciju da im fali određen broj poslanika, zbog čega je Mandić ponovo odlučio da ne nastavi sjednicu. Sve to vrijeme, poslanici opozicije su bili u skupštinskim klupama i čekali nastavak sjednice.

“Naravno, 28. juna će se vjerovatno okupiti poslanici većine u dovoljnom broju jer su tada izgleda uskopartijski trgovački i ucjenjivački interesi suštinski na dnevnom redu”, zaključuje Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.