Protiv Stevana Simijanovića nakon skoro dvije godine nema suđenja ni potjernice!

Protiv Stevana Simijanovića nakon skoro dvije godine nema suđenja ni potjernice!

DRŽAVNA ZAVJERA ĆUTANJA: Što se krije iza odugovlačenja postupka protiv lažnog američkog diplomate i srpskog špijuna čiji su prsti i u dogovorima o švercu cigareta

Slučaj Stevana Simijanovića od početka prate brojne kontroverze upravo zbog njegovih razgranatih konekcija koje je imao tokom boravka u Crnoj Gori. Osim optužbi za falsifikovanje isprava, srpsko-američki špijun se pojavljuje u ,,Skaj“ prepiskama, ali i u izvještajima ANB-a kao jedan od ključnih aktera šverca cigareta iz Luke Bar, ali i kao čovjek povezan sa bivšim premijerom Dritanom Abazovićem

Godinu i osam mjeseci od podizanja optužnog prijedloga protiv lažnog američkog diplomate Stevana Simijanovića za falsifikovanje isprava nema postupka, suđenja ili raspisane potjernice, proizilazi iz odgovora Osnovnog suda iz Nikšića dostavljenom Pobjedi.

– Pred ovim sudom se vodi krivični postupak protiv okrivljenog S. S. zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Postupak je započet optužnim prijedlogom Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić – državne tužiteljke Ane Doderović od 4. oktobra 2022. godine, postupak nije okončan i nije raspisana potjernica, jer nije bilo zakonskih uslova za to – navodi se u odgovorima Osnovnog suda.

ZATAŠKAVANJE AFERE

Spisi predmeta o Stevanu Simijanoviću, kako su nam saopštili iz Osnovnog suda, predati su Višem sudu. Osnovni sud je odbio prijedlog tužilaštva da se Simijanoviću sudi u odsustvu i na tu odluku tužiteljka je podnijela žalbu i predmet je dostavljen Višem sudu na odlučivanje pa „zbog toga nijesu u mogućnosti dati druge podatke“.

Advokat Veselin Radulović objasnio nam je mogućnosti koje Zakonik o krivičnom postupku propisuje kada osoba protiv koje je podignuta optužnica nije dostupna pravosudnim organima, a radi obezbjeđenja njenog prisustva.

– Kada okrivljeni nijesu dostupni nadležnim organima po pravilu Tužilaštvo predlaže, a sud određuje pritvor, a kao posljedice toga često imamo i raspisivanje potjernice kako bi se osobe locirale i obezbijedilo njihovo prisustvo u krivičnim postupcima. Takođe, isti zakonik propisuje i mogućnost suđenja u odsustvu osobama koje nijesu dostupne i to su uglavnom mjere koje nadležnim pravosudnim organima stoje na raspolaganju i koje ti organi u praksi uglavnom koriste – objasnio je Radulović za Pobjedu.

Slučaj Stevana Simijanovića od početka prate brojne kontroverze upravo zbog njegovih razgranatih konekcija koje je imao tokom boravka u Crnoj Gori. Osim optužbi za falsifikovanje isprava, srpsko-američki špijun se pojavljuje u ,,Skaj“ prepiskama, ali i u izvještajima ANB-a kao jedan od ključnih aktera šverca cigareta iz Luke Bar, ali i kao čovjek povezan sa bivšim premijerom Dritanom Abazovićem.

BEZ OPTUŽNOG PRIJEDLOGA

Osnovno državno tužilaštvo je skoro osam mjeseci od bjekstva Simijanovića iz Crne Gore čekalo da podigne optužni prijedlog zbog krivičnog djela falsifikovanja isprava. Prethodno je dežurna tužiteljka Ana Doderović dozvolila Simijanoviću da se brani sa slobode nakon što je uhapšen u Nikšiću zbog posjedovanja lažnih isprava.

Sudeći prema transkriptima ,,Skaj“ komunikacije koje je objavio portal „Libertas“, učesnici u dogovaranju preuzimanja šverca cigareta bili su pored Simijanovića i kontroverzni nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, šef kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Ilija Vasović i optuženik Aleksandar Mrkić.

Vasović je početkom juna uhapšen u akciji pripadnika SPO, dok je Aleksandar Mrkić, kao optuženi šef kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem cigareta, odavno u bjekstvu.

Pobjeda je pisala da se u ,,Skaj“ prepiskama iz 2020. godine pominje direktno učešće Davidovića, kojeg zovu ,,Vampir“ i Dritana Abazovića, sa dva nadimka - ,,Kovrdžavi“ i ,,Maradona“. Abazović je tada bio potpredsjednik Vlade Zdravka Krivokapića, zadužen za bezbjednosni sektor.

AKTER U SKAJ PREPISKAMA

Prema ,,Skaj“ prepiskama, zadatak Simijanovića je bio da spoji Dritana Abazovića sa Miodragom Dakom Davidovićem koji je imao dobre konekcije u Luci Bar. Na osnovu poruka može se naslutiti da je Simijanović imao zadatak da nagovori Davidovića da što prije uđe u lanac krijumčarenja. Lažni američki diplomata uhapšen je 8. februara 2021. godine u Nikšiću, nakon što je tog dana završio razgovor sa Davidovićem u sjedištu kompanije ,,Neksan“ i tada je ustanovljeno da koristi falsifikovana američka dokumenta - lažni diplomatski pasoš SAD.

Nakon što su mu stavljene lisice, Simijanović je priveden u Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu, gdje ga je saslušala tužiteljka Ana Doderović, koja ga je pustila da se brani sa slobode.

Četiri dana kasnije, Stevan Simijanović je bez ikakvih problema napustio Crnu Goru preko graničnog prelaza Dobrakovo. Prvi problematičan događaj u ovom slučaju je odluka tužilaštva u Nikšiću koja je omogućila Simijanoviću da napusti Crnu Goru nakon čega svi koraci vode u pravcu zataškavanja propusta i odugovlačenja postupka.

,,TIHOVANJE“ TUŽILAŠTVA

Prvo je Osnovni sud u Nikšiću u aprilu 2022. vratio optužni prijedlog protiv Simijanovića uz obrazloženje i instrukcije tužilaštvu da je „potrebno bolje razrješenje stanja stvari“ pa je tužilaštvo tek nakon skoro pola godine ponovo podnijelo optužni prijedlog protiv srpsko-američkog špijuna.

Dodatnu sumnju u političku pozadinu potkrepljuju rodbinske veze – tužiteljka Doderović je rođena sestra Ivana Ivanovića, bliskog Davidovićevog saradnika i supruga Milentija Doderovića, koji je prilikom izbora za v. d. direktora policije imao podršku Demokrata i Ure.

Simijanovićeve hotelske troškove tokom boravka u Crnoj Gori snosila je Ura, a uloga Abazovića u švercu cigareta prema prepiskama Vasovića i Mrkića i Vasovića i Simijanovića je da „Maradona“ ili „Kovrdžavi“ kako su za zvali, pritisne „Vampira“, odnosno Davidovića ukoliko ne pristane na njihov plan.

Abazović je u to vrijeme bio potpredsjednik Vlade, zadužen za kontrolu bezbjednosnog sektora, a srpski špijun sa lažnim američkim diplomatskim pasošem pravu crnogorsku ličnu kartu dobio je za samo jedan dan, i to upravo na urgenciju iz Vlade Crne Gore.

Kako su se ukrstili putevi Abazovića i Simijanovića nije poznato, ali je činjenica da tadašnjeg potpredsjednika Vlade i prvog čovjeka bezbjednosnog sektora previše slučajnosti veže za ovu grupu koja je, prema ,,Skaj“ komunikacijama, organizovala šverc cigareta. Tim prije što se, sudeći prema prepiskama, na Abazovića neupitno računa.

Da li Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Vladimirom Novovićem računa da bi trebalo saslušati Abazovića na okolnosti šverca cigareta kao i pokrenuti istragu protiv Simijanovića i Davidovića, nijesmo uspjeli saznati jer smo ostali uskraćeni za odgovore o ovome.

Abazović bi da naglo zaboravi Simijanovića

Svi podaci koje je Pobjeda objavila ukazuju na vrlo čvrste veze lažnog američkog diplomate Stevana Simijanovića i potpredsjednika, potom i premijera Dritana Abazovića. Lažni američki diplomata, koji je pobjegao prije tri godine iz Crne Gore uz dozvolu crnogorskih istražnih organa, pojavio se na promociji Abazovićeve knjige ,,Kritika globalne etike“ u Beogradu.

Podatak da se bjegunac od crnogorskih organa gonjenja nesmetano pojavio u Beogradu na promociji knjige Dritana Abazovića ukazuje da i dalje postoje čvrste konekcije između njih dvojice koji se, nedavno, pominju i u prepisci sa ,,Skaj“ aplikacija koje je objavio portal Libertas press.

1719523945simijanovicnapromocijiabazoviceveknige20240

Simijanović na promociji Abazoviceve knjige

Iako su objavljeni transkripti komunikacije koja je optužujuća i za Abazovića, ali i za neke druge državne funkcionere, Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal na čijem je čelu Vladimir Novović nije reagovalo, čak ni pozvalo na razgovor u svojstvu građanina poslanika Dritana Abazovića.

Nakon dužeg ćutanja Abazović se nedavno oglasio, kada je postalo izvjesno da ga SDT neće zvati.

– Sa gospodinom Simijanovićem nijesam se čuo od januara 2021. godine. Na promociju knjige nijesam ga zvao, a nijesam ga ni identifikovao po izgledu. Mada je promocija bila otvorena za javnost – istakao je Abazović odgovarajući na pitanje da li je Simijanović prisustvovao promociji njegove knjige u Beogradu.

Kao i mnoge dosadašnje Abazovićeve tvrdnje i ova je data samo u cilju odbrane lika i djela bivšeg crnogorskog premijera i, naravno, ne odgovara istini.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.