Bečić sa ambasadorom Japana: IBAR značajan trenutak za Crnu Goru

Bečić sa ambasadorom Japana: IBAR značajan trenutak za Crnu Goru

Dobijanje IBAR-a predstavlja izuzetno značajan trenutak za Crnu Goru i prekretnicu na njenom evropskom putu, poručio je zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić koji se danas sastao sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom.

-  Ovaj uspjeh rezultat je kontinuiranih reformi u svim društveno-političkim sferama, posebno u oblasti deblokade pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tokom prethodnih osam mjeseci uspjeli smo da deblokiramo ključne institucije, usvojimo brojne zakone i ispunimo druga privremena mjerila. Time smo ispunili obaveze iz naše evropske agende i ostvarili jedan od najznačajnijih koraka ka procesu dinamičnog zatvaranja poglavlja i finalizaciji evropskog puta, što je sada i zvanično potvrđeno u Briselu - naglasio je Bečić.

Dokazali smo da kada posvećeno i timski radimo u službi državnog interesa, izdižući se iznad političkih i ideoloških razlika, možemo ostvariti istorijske rezultate, dodao je.

- Ohrabreni dosadašnjim rezultatima, nastavljamo da radimo sa ciljem da do kraja ove godine zatvorimo značajan broj pregovaračkih poglavlja i pokažemo da je naš cilj da 2028. godine postanemo 28. članica Evropske unije apsolutno realan. Ostajemo dosljedni ostvarivanju najvažnijih ciljeva koji podrazumijevaju izgradnju snažnih institucija, ekonomsko-socijalno snaženje građana, te jačanje građanskog društva i sistema koji počiva na vladavini prava - istakao je Bečić.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo odličnim prijateljskim odnosima koje Japan njeguje sa Crnom Gorom već 140 godina, kada su još davne 1884. godine crnogorski knjaz Nikola i japanski car razmijenili najviša državna ordenja.

-,U kontekstu njegovanja tih odnosa, raduje me što je otvoren Počasni konzulat Crne Gore u Japanu, a nadam se da će uskoro biti uspostavljeno Diplomatsko konzularno predstavništvo i da će samim tim biti imenovan ambasador, što bi bio značajan korak ka jačanju naših bilateralnih odnosa. Japan snažno podržava učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju, koja je naš strateški partner i sa kojom dijelimo suštinske vrijednosti. Crna Gora, kao multietničko društvo, igra ključnu ulogu pomiritelja na Zapadnom Balkanu i zaslužuje svaku pohvalu za građanski pristup koji je doprinio napretku u svim aspektima društva. Nastavite tim putem, a u nama ćete imati iskrene prijatelje i partnere - zaključio je ambasador.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.