Hajduković pisao žiriju: Diskriminisali ste i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti
Foto: Mara Babović/Pobjeda

Hajduković pisao žiriju: Diskriminisali ste i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti

Crnogorski naučnik i ovogodišnji kandidat za Trinaestojulsku nagradu Dragan Hajduković uputio je otvoreno pismo predsjedniku i članovima žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade 2024, u kojem traži da ga informišu koliko su radnih sati posvetili čitanju 56 kandidatura za najprestižnije državno priznanje. On je stava da je žiri diskriminisao, odbacio neke kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti.

- Gospodo, da se odmah razumijemo. Niko nema pravo da na stub srama stavlja žiri samo zato što je donio pogrešnu odluku; svako od nas može da pogriješi u odlučivanju. Dakle, ne osuđujem Vas zbog pogrešne odluke, nego zbog neosporne činjenice da uopšte nijeste radili svoj posao. Lako je dokazati da ste odbacivali kandidate bez prethodnog čitanja datih obrazloženja i priloženih dokaza - naveo je Hajduković na početku pisma.

Hajduković tvrdi da je žiri odluku o dodjeli trinaestojulskih nagrada donio u dva dana.

- Pošto je ove godine bilo ukupno 56 nominacija za trinaestojulske nagrade, takva brzina rada je potpuno nemoguća. Na primjer, potrebna su dva sata da laik koji ne poznaje moja životna ostvarenja pažljivo pročita Obrazloženje napisano na tri strane i prelista (dakle bar površno pregleda) brojne priložene dokaze, koji u mom slučaju sadrže kopije izabranih naučnih radova, nekoliko knjiga i primjere značajne svjetske medijske pažnje posvećene mojim ostvarenjima. Dakle, za ozbiljnu ocjenu 56 nominacija, potrebno je minimum 100 sati rada svakog člana žirija, a to znači minimum 10 dana po 10 radnih sati. Uz ozbiljni danonoćni rad, vas žiri je odluku mogao donijeti tek 6. jula, a donijeli ste je 27. juna - pojašnjava Hajduković.

Prema njegovim riječima, nevjerovatna brzina kojom je žiri donio odluku je neoboriv dokaz njegovog zaključka da niko od članova nije izvršio elementarnu dužnost i obavezu da pažljivo pročita obrazloženje za svaku od ukupno 56 nominacija i da bar prelista obimne priložene dokaze koji su bili obavezni za kandidaturu.

- Molim Vas da svako od Vas pojedinačno, odgovori na pitanje koliko je radnih sati posvetio čitanju 56 kandidatura koje je dobio. Taj odgovor je Vaša obaveza prema crnogorskoj javnosti i svim diskriminisanim kandidatima - istakao je Hajduković.

Pošto je, kako kaže, bilo nemoguće da se za manje od dva dana žiri upozna sa svim kandidaturama i obrazloženjima, postavlja se pitanje, naglašava Hajduković, po kom kriterijumu je odabrana grupica privilegovanih kandidata, a odbačeni ostalu.

- Najvjerovatniji odgovor je da ste diskriminisali i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti. Ako vam se nije radilo, mnogo poštenije je bilo da organizujete lutriju i izvučete pobjednike iz „šešira“ - naveo je Hajduković.

Uz pismo, Hajduković je žiriju dostavio obraćanje koje je ranije uputio predsjedniku Crne Gore, premijeru i predsjedniku Skupštine Crne Gore. 

- Pošteno rečeno, ne vjerujem da će oni reagovati i da će vas stići zaslužena kazna za kriminalni rad vašeg žirija. U stvari, znam da će sve ovo samo meni nanijeti štetu; vi ste bar zasad zaštićena vrsta. Završicu mojim davnim studentskim stihovima: "Kad mi kosti polomite, zašiljiću ih i napraviti koplja. Kad me u prah pretvorite leteću sa vjetrom i zasipati vaše tragove". Srećan sam što spadam u one Crnogorce u kojima je još živ ovakav nesalomivi duh, naizgled surovih ali duboko ljudskih i humanih, stariocrnogorskih ratnika i ratnica. Prešli ste svaku mjeru. Ne daj se, Crna Goro - poručio je Hajduković.

Izvor Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.