Iković posjetio farmu svinja u Spužu, u pripremi projekat koji će
Foto: Preokret

Iković posjetio farmu svinja u Spužu, u pripremi projekat koji će "eliminisati veći dio neprijatnih mirisa"

Odbornik Preokreta Vuk Iković posjetio farmu svinja u Spužu radi, kako je saopšteno, bržeg rješavanja problema neprijatnih mirisa.

"Tokom poslednjih mjesec dana dobili smo veliki broj prijava i poziva od strane građana sa molbom da urgiramo u cilju smanjenja neprijatnih mirisa", navodi se u saopštenju Preokreta za Danilovgrad.

Iković je farmu obišao sa Jaroslavom Stupavskim, tehničkim direktorom "Volija" za agrar i investicije.

"Ove godine neprijatni mirisi su i dalje prisutni, ali u manjoj mjeri nego prethodnih godina jer se vrši uredno izđubravanje i održavanje higijena objekata u kojima su svinje. Objekti se tretiraju preparatima na biljnoj bazi koji povećavaju higijenu svinja i smanjuju emisiju amonijaka tj. neprijatnih mirisa. Jaki neprijatni mirisi koji se javljaju obično u trajanju oko sat vremena potiču od prenosa đubriva iz jedne lagune u drugu", dodaje se.

Navode da je u pripremi projekat izgradnje zatvorenih laguna i rekonstrukcije separatora đubriva na tečni i čvrsti dio.

"Ovo će, po riječima predstavnika farme, eliminisati veći dio neprijatnih mirisa. To je model koji se primjenjuje za farme koje su smještene u naseljima. Ova tehnička nadogradnja će biti završena za 18 mjeseci, a koštaće oko milion i po eura. Nove lagune treba da budu pokrivene tako da neće biti uticaja visokih temperatura na direktno isparavanje đubriva u okolinu", kažu iz Preokreta.

Dodaju da je izazov za vlasnika farme upravljanje tečnim i čvrstim đubrivom.

"U planu je da se đubrivo odvozi na njihovo poljoprivredno imanje u Šasu u Ulcinj kao i da se besplatno ustupa zainteresovanim poljoprivrednicima iz Danilovgrada. Zato smo već urgirali ka Opštini da poveže poljoprivredna gazdinstva sa farmom svinja u cilju stvaranja obostrane koristi jer uz pravilnu upotrebu ovo organsko đubrivo može obogatiti zemljište", navod se u saopštenju.

Iković je takođe upoznao predstavnika farme sa njihovim obavezama iz oblasti zaštite životne sredine, kao i činjenicom da ispunjavanje poljoprivrednih standarda vodi zaštiti životne sredine. "Zato smo već uputili dopis Opštini kako bi investitor što prije ušao u proceduru dobijanja ekološke saglasnosti bez koje ne može konkurisati za sredstva koje Vlada odobrava za unaprjeđenje svinjarstva", kažu iz Preokreta.

Rekli su i da investitor krajem godine planira sadnju zaštitnog zelenog pojasa oko farme svinja, "kada će biti usađene vrste koje će dodatno povećati vrijednost Parka prirode 'Rijeka Zeta'“.

"Da je zelenilo usađeno prije 10 godina danas bi šuma okruživala farmu, a neprijatni mirisi bi bili manji, ali bolje ikada nego nikad. Saradnja između predstavnika mještana i investitora vodi unaprjeđenju poslovanja preduzetnika, čini opštinu bogatijom, a mještani pri tome ne gube red i mir već imaju korist od razvoja lokalne ekonomije", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.