Ustavni sud ukinuo jedanaestogodišnju robiju braći Radulović

Ustavni sud ukinuo jedanaestogodišnju robiju braći Radulović

Ustavni sud ukinuo je presudu kojom su Zoran i Zdravko Radulović pravosnažno osuđeni na po 11 godina robije zbog ubistva Zorana Boljevića u lokalu Laganini na Tuškom putu 25. maja 2016. godine.

Istom presudom ujak Radulovića, Danilo Jovanović osuđen je na 13 godina zatvora jer je ispalio tri hitca u glavu Boljevića kojeg su prethodno savladali njegovi sestrići.

Te kazne su im prethodno, podsjetimo, dosudile sudije Apelacionog suda, koje su tako preinačile prvostepenu presudu kojom su Radulovići bili osuđeni na tri i dvije i po godine zatvora i to za krivično djelo nasilničko ponašanje kojim su ugrozili spokojstvo građana i javni red i mir.

Zbog preinačene odluke Radulovićima advokati Zdravko Begović, Dragoljub Đukanović i Stefan Jovanović su se žalili Ustavnom sudu. Oni su u izjavi za Pobjedu ukazali na manjkavosti najviših istanci u ovom slučaju jer uprkos odluci kojom se ukida presuda Radulovići se i dalje nalaze u zatvoru.

- Ono što je simpotomatično čudno, a u krajnjem nezakonito jeste što je protekao znatan vremenski period od kada je Ustavni sud donio ovu odluku, kojom ukinuta odluka pravosnažnosti osuđujuće presude, a naši branjenici se i dalje nalaze u zatvoru pri čemu posebno apsolfiramo da nijedan sud nije donio rješenje o određivanju pritvora. Dakle, naši branjenici iako ne postoji pravosnažno osuđujuća odluka se nalaze na izdržavanju kazne zatvora što je apsolutno neprihvatljivo i protivzakonito - pojasnio je advokat Jovanović.

Odbrana se, dodaje on, tim povodom obraćala na više institucijalnih adresa međutim kranje bezuspješno.

- Mislim da je to pitanje kojim se zaista nadležni organi moraju pozabaviti, jer nje odatle izlazi pravna sigurnodst. Što se tiče samog događaja odbrana smatra da je odluka Višeg suda u Podgorici bila prava mjera ove krivično pravne stvari, a tom odlukom su naši branjenici bili su osuđeni za krivično djelo nasilničko ponašanje i na kazne zatvora. Ustavni sud Crne Gore upravo u tom pravcu izvlači utvrđenje da nižestepeni sudovi, odnoso Vrhovni sud koji je prihvatio odluku Apelacionog suda nije dao razloge koji bi nedvosmisleno upućivali na to da je umišljaj kod naših branjenika bio na lišavanje života oštećenog - zaključuje Jovanović.

Prema optužnici, Zoran Radulović došao je do pokojnog Boljevića, pozdravio se s njim a potom ga, ničim izazvan, udario čašom po licu čime mu je nanio tjelesnu povredu.

- Nakon toga je nastavio da ga pesnicama udara po glavi i tijelu u čemu mu se pridružio i njegov brat Zdravko, naočigled zaposlenih i gostiju lokala. Pri tome su optuženi čitavo vrijeme pokazivali izrazitu grubost, drskost i bezobzirnost u fizičkom nasilju nad pokojnim Boljevićem u savladavanju otpora koji im je pružao dok je pokušavao da se odbrani od napada - navodi se u optužnici.

Pošto su Radulovići savladali pokojnog Boljevića, optuženi Jovanović je, kako je navedeno u optužnici, ,,ostvario njihovu zajedničku odluku da se oštećeni liši života“, odnosno da u žrtvu ispali tri metka od kojih ga je jedan pogodio u glavu.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.