Albanija: Bivši ministar uhapšen zbog fiktivnih tendera od kojih jedan za njegov restoran
Shutterstock

Albanija: Bivši ministar uhapšen zbog fiktivnih tendera od kojih jedan za njegov restoran

Prema tužilaštvu, kako je prenijela agencija MIA, Bećaj je, dok je bio direktor državne Agencije za strateške programe napravio „koruptivnu šemu“ da bi došao do novca kroz fiktivne tendere.

Uhapšena su i njegovi saradnici Ermal Kertulaj i Alfred Najkola.

Albanski mediji pišu da je Bećaj, dok je vodio Agenciju, organizovao najmanje osam tendera za usluge na dva skupa 2023. koji nisu bili predmet redovnog postupka nabavke, već je pobjednik dogovoren unaprijed, a postupak nabavke je bio fiktivan, priređen samo radi pribavljanja dokumentacije i sprovođenja plaćanja.

- Preko ugostiteljskog objekta čiji je faktički vlasnik Bečaj, ali je kao vlasnik figurirala druga osoba, samo je u jednom slučaju za održavanje konferencije potrošeno 125.000 eura, a u drugom za večeru 40.000 eura. Postoje čvrsti dokazi da se prao novac kroz taj restoran, pišu albanski mediji pozivajući se na Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju.

Polovinom novembra 2023. Bećaj je već bio pod istragom optužen za korupciju i zloupotrebu vlasti tenderom za vladin projekat za sterilizaciju hirurške opreme i naređeno mu je da se redovno javlja policiji i zabranjeno da putuje iz Albanije.

Bećaj je tada dao ostavku na mjesto šefa vladine Agencije za koordinaciju međunarodne pomoći, a ministar zdravstva je bio 2013-2017. godine u okviru vlade Socijalističke stranke premijera Edija Rame.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.