Slovačka ministarka okrivila LGBTQ+ osobe za pad nataliteta u Evropi

Slovačka ministarka okrivila LGBTQ+ osobe za pad nataliteta u Evropi

Slovačka ministarka kulture Martina Šimkovičova okrivila je LGBTQ+ manjinu za pad stope fertiliteta u Evropi u intervjuu za slovački tabloid Topki.sk u izdanju od 3. jula.

- Mi heteroseksualci stvaramo budućnost, jer pravimo bebe. Evropa izumire, bebe se ne rađaju zbog prevelikog broja LGBTQ+ [ljudi]. A čudna stvar je da se to dešava sa bijelom rasom -  rekla je ministarka, prenosi Politiko.

Institut za ljudska prava iz Bratislave odgovorio je podnošenjem krivične prijave glavnom tužilaštvu protiv Šimkovičove zbog sumnje za rasizam i antisemitizam, rekao je direktor instituta Peter Vajzenbaher, prenosi N1.rs.

Homofobični govor nije zabranjen u Slovačkoj, za razliku od rasističkih i antisemitskih komentara.

- Podrška rasizmu i antisemitizmu ne treba da postoji u Evropi 2024. godine. Znamo gdje su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministarku Šimkovičevu da odmah podnese ostavku - rekao je Vajzenbaher.

Slovačku je potreslo ubistvo dvojice gej muškaraca ispred gej bara u Bratislavi u oktobru 2022. godine, ali su prava seksualnih manjina bila pod dodatnim pritiskom otkako je ljevičarsko-populistička vlada premijera Roberta Fica preuzela dužnost prošle godine.

Fico je ranije nazvao usvajanje djece od strane istopolnih parova „perverzijom“ i podrugljivo je pozvao opozicionog lidera Mihala Šimečku da „odluči… da li će on danas biti dječak, djevojčica ili helikopter“.

U međuvremenu, zamjenik predsednika parlamenta Andrej Danko, koji predstavlja krajnje desničarskog koalicionog partnera Slovačku nacionalnu partiju, rekao je u nedelju da ministarstvo kulture više neće finansirati filmove sa „temama koje prelaze moralne i etičke granice, uključujući LGBTQ+“.

Nije prvi put da Šimkovičova izražava takva osjećanja.

U januaru je najavila da će ministarstvo kulture prestati da finansira LGBTq+ projekte kako bi se „vratilo u normalu“.

Prije nego što se pridružila Ficovoj vladi, Šimkovičova je ranije radila kao voditeljka vijesti za komercijalnu stanicu TV Markiza, koja ju je otpustila 2015. zbog deljenja sadržaja protiv migranata na društvenim mrežama.

Kasnije se pridružila dezinformacionom kanalu TV Slovan, gdje je prodavala teorije zavjere, piše Politiko.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.