Kontrolna saslušanja za “Evropu sad 2“ i CEDIS
Skupština Crne Gore

Kontrolna saslušanja za “Evropu sad 2“ i CEDIS

Premijer i ministri finansija i energetike do kraja jula treba da se nađu na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet će do kraja jula održati kontrolna saslušanja premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novice Vukovića u vezi sa programom „Evropa sad 2“, kao i menadžmenta CEDIS-a, Elektroprivrede, ministra Saše Mujovića i senatora Državne revizorske institucije (DRI) zbog duplog negativnog mišljenja na finansije i pravilnost poslovanja koje su dali CEDIS-u.

To je jednoglasno odlučeno na sjednici Odbora koja je juče održana, nekoliko mjeseci nakon što je opozicija inicirala ova kontrolna saslušanja. Tada je bilo sporenja oko tumačenja skupštinskog Poslovnika da li bi o tom pitanju poslanici trebalo da se izjašnjavaju ili je dovoljno da predsjednik Odbora konstatuje njihovu inicijativu i zakaže saslušanje. Iz opozicije su ukazivali da je riječ o kontrolnom mehanizmu, odnosno mogućnosti da dva puta u toku redovnog skupštinskog zasijedanja iniciraju saslušanje, dok su predstavnici većine smatrali da je potrebno da se o tom prijedlogu glasa.

U međuvremenu je, kako se juče čulo, promijenjen Poslovnik i utvrđeno da poslanici opozicije imaju pravo da takvu inicijativu podnesu jednom tokom redovnog zasijedanja, nakon čega su poslanici ipak glasali za to.

Boris Mugoša (SD), koji je bio među inicijatorima saslušanja, ukazao je da su odlučili da umjesto dva saslušanja po ovom principu kandiduju samo kontrolno saslušanje u vezi „Evropa sad 2“, dok su za saslušanje čelnika CEDIS-a i EPCG-a očekivali, ali i dobili podršku cijelog odbora.

Rečeno je da će datum kontrolnog saslušanja biti određen naknadno, ali da će se to svakako desiti tokom jula u zavisnosti od obaveza premijera i ministra finansija.

Zdenka Popović (Demokrate) je tražila da se na saslušanju sučele mišljenja senatora DRI i nezavisnog revizora koji je na finansije CEDIS-a dao pozitivno mišljenje.

-Ako je jedna strana dala negativno mišljenje zbog dvije napomene, hoću da čujem i drugu koja je dala potpuno druge argumente. U računovodstvu sve mora da se složi, a ako sam čitala izvještaj i vidjela da postoje dvije

napomene koje nemaju veze sa finansijskim iskazom CEDIS-a, onda hoću da čujem osnov i metodologiju na osnovu kojih je dato različito mišljenje od DRI i kompanije koja je nezavisni revizor – kazala je Popović.

Na saslušanje povodom negativnog mišljenja DRI koje je dato CEDIS-u za 2022. godinu biće pozvan i ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Odbor je juče dao zeleno svjetlo na izmjenu Zakona o putevima koju su predložile Demokrate, kako bi se omogućio besplatan prolazak kroz tunel Sozina stanovnicima Crmnice i Bara, koji zbog posla prolaze kroz tunel. Nijesu mogli utvrditi koliki bi fiskalni uticaj na državni budžet mogao imati prijedlog Ure o donošenju zakona „Stan za sve“ kojim je predviđena izgradnja stanova po cijeni od 900 eura po kvadratu na koji je Vlada dala negativno mišljenje.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.