“Jedna politika za birače, druga za Ameriku“: Izvoz srpskog oružja u Ukrajinu
Ilustracija

“Jedna politika za birače, druga za Ameriku“: Izvoz srpskog oružja u Ukrajinu

Vojni komentator i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković smatra da je osnovno pitanje - zbog čega se zvanično ne izvozi municija Ukrajini, što, kako je naveo, znači da vlast u Srbiji ima jednu politiku za biračko tijelo, a drugu u inostranstvu, odnosno u Americi. Novinar BIRN-a Saša Dragojlo smatra da je suština da režim Vučića pokušava da balansira u spoljnim političkim okolnostima, i da je u ovom trenutku Zapad mnogo važniji za opstanak Srbije.

Bošković je u “Novom danu“ TV N1, rekao da nije istina da kad Srbija izveze oružje u neku zemlju, ne može da utiče gdje ono ide dalje.

“To znači da vi morate znati ko je posljednji korisnik – ukoliko to ide preko SDPR-a, onda se to tako i radi. Međutim, mi imamo oko 150 privatnih izvoznika naoružanja i vojne opreme. Inače, da je išlo preko SDPR-a, SDPR bi u tom slučaju morao biti obaviješten i mora da se traži dozvola od državne firme, Jugoimporta, SDPR-a ili Srbije u prevodu“, objasnio je Bošković.

Prema njegovim riječima, tako treba da se radi iako postoji posrednik, ali kako je naveo, to se sve zataška. Dodaje da je osnovno pitanje zbog čega se zvanično ne izvozi municija Ukrajini.

“To znači da imate jednu politiku za vaše biračko tijelo i javno mnjenje, a druga u inostranstvu, odnosno u Americi. I imate taj apsurd da su vam na Pinku i Hepiju non-stop braća Rusi, svaki dan imate po 24 sata emisiju o Rusiji, a onda, s druge strane, izvozite naoružanje i vojnu opremu u Ukrajinu“, ukazao je Bošković.

“To je prosto jedno licemerje“

Na pitanje da li čitava odgovornost može da se prebaci na zemlju u koju smo izvezli oružje, Dragojlo kaže da ne može.

“Mi u zakonu imamo to da, ako sumnjamo da roba neće završiti tamo gdje je poslednji korisnik, mi imamo pravo da obustavimo tu pošiljku. Dakle, takođe, iako su posrednici umiješani. Mi dobro znamo da to što su firme Slobodana Tešića posrednici u tim poslednjim isporukama, to je sve u dogovoru sa vlašću SNS-a. Dakle, to je samo način kako da Tešićeve firme i drugih privatnih trgovaca zarade više novca na uštrb srpskog budžeta“, ocenio je.

Prema njegovim riječima to ne menja suštinu.

“Suština je ovdje da režim Aleksandra Vučića pokušava da balansira u spoljnim političkim okolnostima i da u ovom trenutku Zapad mnogo važniji za opstanak Srbije, koji se prosto dodvorava Zapadu na ovaj način. Vučić nije uveo sankcije Rusiji, međutim, dostavlja oružje koje se ispaljuje na rusku teritoriju. Dakle, to je prosto jedno licemerje“, istakao je Dragojlo.

Na pitanje zašto je Rusija do sad tolerisala to srpsko naoružanje u Ukrajini, Dragojlo smatra da je to zbog toga što oni nemaju previše izbora.

“Srbija je i dalje tu između dvije vatre na neki način, iako je svima jasno da je Srbija dominantno zapadno orijentisana u realnosti, a ne na Pinku i Hepiju, tako da Rusi prosto nemaju čime da pritisnu Srbiju. Njima ne odgovara da se potpuno  posvađaju sa Srbijom i da onda nemaju nikakav prostor za mešetarenje“, ocenio je.

“Jevrejski lobi je jak i toga je Vučić svjestan“

Kada je riječ o Bliskom istoku, Dragojlo je istakao da je prema istraživanju BIRN-a ove godine iz Srbije izvezeno 15,7 miliona eura naoružanja.

“Navodni izvoznik je zvanično SDPR. Naravno, ne možemo znati da li ima posrednika, moguće je da su ovoga puta izbjegli to zbog nekakvih širih političkih dogovora“, smatra Dragojlo.

Upitan koje tu posljedice i efekti mogu da se dese zbog tog izvoza, Dragojlo je ocijenio da može da se desi da Srbija ima problem sa nekim drugim arapskim zemljama.

“Generalno, vidjeli smo ovaj teroristički napad (na Ambasadu Izrael u Beogradu). Moguće da ima veze i sa tim, s obzirom da je napadnuta izraelska ambasada, ali, generalno, veće posljedice ostavlja ovaj ukrajinski rat na javno mnjenje, jer je Vučiću najbitnije domaće javno mnjenje“, rekao je sagovornik N1.

Bošković je istakao da je jevrejski lobi jak i da je toga svjestan i Vučić.

“Ono što je najinteresantnije, evo čeka se ne bi Tramp pobijedio, pa će sve biti drugačije u Srbiji, što je potpuna iluzija.  To je jednostavno sve vezano za glasačku mašinu i naravno rejting koji bolesno se prati svaki dan“, zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.