Emotivna obraćanja u Hrvatskom saboru povodom obilježavanja genocida:
Foto: Pixsell

Emotivna obraćanja u Hrvatskom saboru povodom obilježavanja genocida: "Srebrenički inferno" izazvao suze

Komemorativni skup povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici održan je danas u Hrvatskom saboru. Obraćanja su bila prilično emotivna, kao i izvođenje "Srebreničkog inferna", koji je u sali izazvao i suze.

Događaj se održava u organizaciji zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, odnosno predsjednika Gordana Jandrokovića.

On se obratio posljednji i istaknuo je važnost sjećanja na počinjene zločine. Komemoraciju je iskoristio i da još jednom napadne crnogorske zvaničnike zbog nedavnog prijedloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

"Priznanje strašnih zločina čekamo već tri decenije , umjesto toga gledamo kako ga drugi pokušavaju relativizirati zločine, bilo da donose lažne rezolucije ili umanjuju ono što se dogodilo", kazao je.

Jedan od najupečatljivijih govora bio je onaj Esnefe Smajlović Muhić, Srebreničanke, koja je preživjela genocid. Ispričala je da joj je rat prekinuo snove, ali ono najteže - odnio joj je oca.

"Pored gladi, desilo se i suočavanje sa smrću mojih najbližih. Nizala se smrt jedna za drugom. Moj suprug teško je ranjen u januaru 1993. godine, u to vrijeme je imao 24 godine. Ranjen je moj brat Emir koji nije imao punih 18 godina. Nikada ne mogu zaboraviti naš zadnji susret u ratnoj bolnici u Srebrenici, ležao je na krevetu u krvavim zavojima. Kad smo se poselamili, potekle su suze iz krajička njegovog oka. Nemoguće je zaboraviti miris krvi u ratnoj bolnici u Srebrenici. Posljednji stisak ruke i očev zagrljaj još uvijek pamtim, tad sam ga zadnji put vidjela", kazala je ona.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet je svoj govor počeo time kakava je Srebrenica bila prije rata, koliko je imala uspješnih projekata i koliko je značajna bila kroz istoriju.

U konačnici, emotivna izvođenja "Srebreničkog inferna", ali i pjesme "Što te nema" izazvali su suze u sali.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.