Bivši predsjednik Filipina optužen za pljačku države

Bivši predsjednik Filipina optužen za pljačku države

Bivši opozicioni senator Filipina je danas podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea zbog pljačke državne blagajne, navodeći da je Duterte sa svojim pomoćnikom htio da prijateljima dodijeli državne infrastrukturne ugovore u milionima dolara.

Bivši šef države je pod istragom Međunarodnog krivičnog suda zbog zločina protiv čovječnosti povodom niza ubistava tokom Duterteovog obračuna sa narko klanovima.

Bivši senator Antonio Trilanes Četvrti je rekao da su dvije građevinske kompanije, u vlasništvu oca i brata dugogodišnjeg Duterteovog saradnika, Kristofera Lorensa Goa, dobile više od 100 ugovora za izgradnju vrijednosti najmanje 114 miliona dolara u gradu Davao gdje je Duterte bio gradonačelnik. Nijedna od tih kompanija nije imala resurse ni radnu snagu da se bavi izgradnjom infrastrukture velikih razmjera, rekao je Trilanes.

Go je rekao da nije vidio prijavu, ali je odbacio optužbe i rekao da ni on, ni njegova porodica nisu imali koristi od njegove bliskosti s Duterteom.

Duterte nije odmah komentarisao optužbu, ali je ranije negirao da je učestvovao u bilo kakvim malverzacijama.

Po filipinskom zakonu, krivično djelo pljačke počinjeno je tek ako državni službenik stekne više od 862.000 dolara iz državnih fondova kroz koruptivne radnje u kombinaciji s porodicom ili saradnicima i kazna za to je doživotni zatvor.

Trilanes, zagovornik borbe protiv korupcije koji je bio senator od 2007. do 2019. godine, bio je jedan od najglasnijih kritičara Dutertea.

Duterteov šestogodišnji mandat su obilježile njegove kritike EU i SAD, a bliska saradnja s Rusijom i Kinom. Tokom njegovog pokušaja da se obračuna s trgovcima drogom ubijeno je oko 6.000 ljudi, uglavnom osumnjičenih maloljetnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.