Radionica UMHCG: Poštovanje prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju
foto:Milovan Novović/Dan

Radionica UMHCG: Poštovanje prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u hotelu "Franca" u Bijelom Polju organizovalo je radionicu sa srednjoškolcima u cilju doprinosa većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanja prava u ovoj oblasti za osobe sa invaliditetom.

Radionica je obuhvatila i simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanja osoba sa invaliditetom uz pomagala. Programska asistentkinja Udruženja mladih sa hendikepom Ksenija Janković, kazala je da je na radionici bilo riječi i o modelima pristupa invaliditetu.

– Želimo da prikažemo na koji način osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, da stavimo značaj na to da osobe sa invaliditetom nijesu samo pasivni akteri u saobraćaju već mogu da budu i aktivni učesnici saobraćaja, a uz to, želimo i da na neki način približimo ostalim osobama bez invaliditeta kako je to kada osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, koliko je važno poštovanje pravila u saobraćaju. Želimo i da osobe sa i bez invaliditeta budu svjesni jedni drugih kao i svoje uloge u saobraćaju, i da moraju odgovorno da se ponašaju, kako zbog sebe i svoje sigurnosti, tako i zbog ostalih učesnika u saobraćaju- istakla je Janković.

Istraživanje o znanju u oblasti digitalnog marketinga

Janković je istakla da je UMHCGtokom marta i aprila sprovelo istraživanje o procjeni kompetencija i postojećih znanja u oblasti digitalnog marketinga za osobe koje spadaju u kategoriju osoba s fizičkim invaliditetom.

– Cilj je osnaživanje osoba s invaliditetom za rad na daljinu, kroz primjenu digitalnih tehnologija i unaprjeđenje kompetencija za rad u oblasti digitalnog marketinga.Istraživanjem je, kroz onlajn upitnik, obuhvaćeno 105 osoba s fizičkim invaliditetom sa teritorije Crne Gore. Cilj je da nam rezultati posluže kao osnova za kreiranje edukativnih programa namijenjenih osnaživanju osoba s fizičkim invaliditetom iz oblasti digitalnog marketinga -kazala je Janković i dodala da je ta aktivist odrzumijevala i održavanje sastanaka s predstavnicima/ama organizacija koje se bave pravima osoba s invaliditetom u cilju anketiranja njihovih korisnika/ca i promovisanja pomenutog projekta.

Ona je podsjetila i da je u okviru projekta "Samo minut - sačekaj ti!" urađen i monitoring pristupačnosti saobraćaja u Bijelom Polju i Podgorici.

– U prethodnom periodu realizovan je niz aktivnosti, a jedna od njih bila je i monitoring pristupačnosti gradskog saobraćaja u opštinama Bijelo Polje i Podgorica. Tom prilikom izvršen je monitoring pet gradskih autobusa i nekoliko taksi prevoznika u Bijelom Polju. Rezultati tog monitoringa biće objavljeni u publikaciji koja će biti dostupna na našim mrežama krajem avgusta - naglasila je Janković.
Zaključak je da je cilj radionice, kako se čulo na kraju, ostvaren, a to je da se da doprinos većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanju prava u ovoj oblasti za osobe s invaliditetom.

–Ostvaren je i dobar efekat radionice kroz simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanje osoba sa invaliditetom- istaknuto je na kraju radiionice koja je relizovana u okviru projekta "Samo minut - sačekaj ti!" koji sprobodi UMHCG uz finansijsku podršku Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.