Mašković: Vodovod pljačka građane Podgorice, povećali cijene usluga bez saglasnosti Skupštine

Mašković: Vodovod pljačka građane Podgorice, povećali cijene usluga bez saglasnosti Skupštine

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Glavnom gradu Miloš Mašković ukazao je na nezakonito djelovanje podgoričkog Vodovoda.

“Na sjednici Odbora direktora DOO “Vodovod i kanalizacija” Podgorica donijeta je Odluka o cijenama pojedinih radova i usluga koje Društvo pruža korisnicima, fizičkim i pravnim licima, broj 01-078/24-13209/1 od 20.05.2024. godine. Navedenu odluku Odbor direktora je donio suprotno važećim propisima, a na štetu potrošača, odnosno građana Podgorice“, saopštio je Mašković.

Odluka sadrži brojne nepravilnosti kao što su, navodi on, demontaža i ponovna montaža vodomjera korisnika koji ne plaćaju utrošenu vodu i razne druge usluge i radove koje je vodovod dužan o svom trošku da obavlja, i to bez saglasnosti Skupštine Glavnog grada.

Zbog loše finansijske situacije, koja čak dovodi u pitanje i otvaranje stečaja, a koja je nastala lošim rukovođenjem i organizacijom, upravni odbor pribjegava proizvoljnim donošenjem odluka na štetu građana“, navodi Mašković u saopštenju.

U skladu sa članom 13 Zakona o komunalnim djelatnostima propisano je, kako je kazao odbornik SD, da se ugovorom o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti utvrđuju cijene za pružanje komunalnih usluga, u skladu sa članom 54 ovog zakona.

„Navedenim članom propisano je da cijenu komunalne usluge utvrđuje vršilac komunalne djelatnosti po prethodno pribavljenoj saglasnosti skupštine jedinice lokalne samouprave. Dalje, članom 54 stav 1 tačka 57 Statuta Glavnog grada propisano je da Skupština: “daje saglasnost na statut javnih službi, na statusne promjene, povećanje i smanjenje glavnice, na cijene komunalnih usluga, na plan razvoja i program rada i druge programske akte javnih službi”“, poručuje Mašković.

Zakonom je, ističe on, zabranjeno vršiti “skidanje vodomjera po dugu” kako je to definisano proizvoljnom Odlukom Upravnog odbora. 

„Skidanje vodomjera, odnosno potpuno ukidanje vode u 21. vijeku je uskraćivanje osnovnog ljudskog prava na resurs neophodan za život. Zakon je jasno propisao na koji način se može naplatiti dug za vodu i umjesto regularnog načina naplate dugova za utrošenu vodu, Upravni odbor vodovoda zbog lošeg poslovanja i finansijske krize kažnjava građane uskraćivanjem osnovnih uslova za život“, kazao je Mašković.

Mašković apeluje da ubuduće Upravni odbor i menadžment Vodovoda da u slučaju dugovanja korisnika usluga javnog vodosnabdijevanja postupa u skladu sa članom 35 stav 2 Zakona o komunalnim djelatnostima kojim je propisano da je vršilac komunalne djelatnosti, odnosno u ovom slučaju DOO “Vodovod i kanalizacija” Podgorica, u obavezi za vrijeme privremenog uskraćivanja isporuke, obezbijedi isporuku komunalnog proizvoda u visini jedne desetine količine utvrđene propisom.

„Pozivam Vodovod i da prestane sa pljačkom građana Podgorice, a u koliko se to ne desi u roku od tri dana, odnosno ukoliko se ova odluka ne povuče, pokrenuću odgovarajuće postupke pred nadležnim organima“, poručuje Mašković.

Zbog ukupne situacije u Vodovodu, loše finansijske situacije, velikih gubitaka na mreži, loše naplate potraživanja, svakomjesečnog kašnjenja plata zaposlenima, donošenja proizvoljnih odluka, od Gradonačelnice Glavnog grada, Mašković navodi da bi tražio da ispita da li članovi navedenog Upravnog odbora i menadžment posjeduju potrebno znanje i stručne kvalifikacije s obzirom na to da svojim radom i odlukama nanose štetu Glavnom gradu, Vodovodu i građanima.

„Međutim, očekujem da im gradonačelnica Injac pruži podršku u pohari džepova građana Podgorice, isto kao što je to činila nebrojeno puta u pogledu podrške nezakonitih odluka drugih organa i službi u okviru Glavnog grada.”

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.