Orban iznenada u Pekingu da “podrži Sijev mirovni plan”

Orban iznenada u Pekingu da “podrži Sijev mirovni plan”

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban sastao se u ponedjeljak u Pekingu s predsjednikom Kine Si Đipingom u sklopu aktivnosti koje je opisao kao treći dio „mirovne misije“ s ciljem okončanja rata u Ukrajini, a koje preduzima mimo mandata Evropske unije.

Orban, čija je zemlja 1. jula polugodišnje rotirajuće predsjedanje Evropskom unijom već se sastao u Kijevu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a zatim u Moskvi i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kina je u maju s Brazilom objavila mirovni plan u šest tačaka koji podrazumijeva međunarodnu mirovnu konferenciju na kojoj bi ravnopravno učestvovale Ukrajina i Rusija.

Ovo je “mirovna misija 3.0”, rekao je po slijetanju u Peking mađarski premijer, oštri kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini i čelnik EU-a s najtoplijim odnosima sa Sijem i Putinom.

Ukrajina se nada da će dobiti široku globalnu podršku za svoje prijedloge za okončanje rata s Rusijom prije nego početka pregovora s Putinom. U Švajcarskoj je prošlog mjeseca održan međunarodni samit na koji nije pozvana Rusija.

Ali cilj Ukrajine da izbaci Rusiju nailazi na otpor. Kina je odložila dolazak na samit i dobila podršku Moskve za vlastiti mirovni plan. Očekuje se da će premijer Indije Narendra Modi tokom ove sedmice posjetiti Rusiju

“Međunarodna zajednica bi trebalo da stvori uslove i pruži pomoć za nastavak direktnog dijaloga i pregovora dviju strana. U interesu svih strana je traganje za političkim rješenjem putem brzog prekida vatre”, rekao je, prema kineskim medijima, predsjednik Si na sastanku s mađarskim premijerom.

Orban je otputovao u Peking nekoliko dana uoči samita NATO-a u Vašingtonu na kojem će jedna od tačaka rasprave biti dalja podrška Zapada Ukrajini i nedjelju dana nakon što je Evropska komisija potvrdila da će uvesti carine do 37,6% na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini.

Mađarska je postala važan trgovinski i investicijski partner Kine, za razliku od nekih drugih zemalja EU koje žele da postanu manje zavisne od Kine.

Prema mađarskom ministru vanjskih poslova Peteru Sijartu u Pekingu je bilo riječi i o ponovnom pokretanju izvoza mađarske svinjetine i živinskog mesa u Kinu.

Izvor: Reuters

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.