Šćepanović: Visina kredita i stipendija crnogorskih studenata zavisiće od Spajićevog raspoloženja, što je nedopustivo

Šćepanović: Visina kredita i stipendija crnogorskih studenata zavisiće od Spajićevog raspoloženja, što je nedopustivo

Ona se osvrnula na Spajićev put u Sen Trope.

Crnogorski studenti ponovo se suočavaju s prijetnjom po svoju budućnost, budući da Vlada Crne Gore namjerava izmijeniti Zakon o visokom obrazovanju, prema kojem bi visinu studentskih kredita i stipendija određivala sama Vlada. Drugim riječima, finansijska podrška studentima zavisiće isključivo od "raspoloženja" premijera Milojka Spajića. Studentski krediti i stipendije za najbolje studente ne smiju biti predmet političke volje. Studenti zaslužuju stabilnost i predvidljivost u finansiranju, kako bi mogli da se posvete obrazovanju, a ne da strepe od toga koliko će Vlada biti "raspoložena" u datom trenutku, saopštila je Kristina Šćepanović, sekretarka za međunarodnu saradnju Savjeta mladih DPS i odbornica u SO Nikšić.

Ona se osvrnula na Spajićev put u Sen Trope.

-Kad već govorimo o raspoloženju, nadamo se da će Milojko biti podjednako velikodušan prema studentima kao što je bio raspoložen za uživanje u luksuznom životu u Sen Tropeu. Kako je već boravio u Francuskoj, Milojko je mogao iskoristiti priliku da se raspita kako se tamo tretiraju studenti. Ali, shvatamo da je možda bio zauzet ispijanjem Dom Pérignon, pa nije stigao da se posveti ozbiljnim pitanjima. Zato ću ga podsjetiti. U Francuskoj, studenti uživaju široku finansijsku podršku kroz različite oblike pomoći. Pored stipendija koje se dodjeljuju na osnovu socijalnog statusa i akademskog uspjeha, francuskim studentima su obezbijeđeni subvencionisani smještaj, zdravstveno osiguranje, pa čak i povoljniji uslovi za prevoz. Takođe, postoji niz olakšica za studente koji rade uz studiranje, čime im se dodatno olakšava put ka obrazovanju i omogućava da se u potpunosti posvete svojim ciljevima - istakla je ona.

Šćepanović je ocijenila da crnogorski studenti imaju jednaka prava na obrazovanje kao i mladi u Francuskoj.

-Gospodine Spajiću, s obzirom na to da ste i sami studirali u Francuskoj, vjerujem da ste te povlastice dobro iskoristili. Nadamo se da ćete isto razumijevanje pokazati i prema crnogorskim studentima, koji imaju jednaka prava na obrazovanje kao i mladi u Francuskoj - poručila je ona premijeru.

Izvor:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.