Crna Gora zaboravila na dan sjećanja na žrtve totalitarizma
Ilustracija

Bez zvaničnog obilježavanja

Crna Gora zaboravila na dan sjećanja na žrtve totalitarizma

Iako je Evropski parlament 2008. godine pozvao da se obilježava Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Crnoj Gori taj dan se i dalje ne obilježava na visokom nivou i sistemski.

Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Evropskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Evropskog parlamenta o evropskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Okrutnost totalitarnih režima tokom 20. vijeka dovela je do stravičnih i masovnih zločina, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika.

Advokat Veselin Radulović za Portal RTCG je kazao da je zabrinjavajuće je da u Crnoj Gori godinama nema političke volje i spremnosti da se razvija kultura sjećanja i objektivnog suočavanja sa prošlošću.

Razlog tome je, kako kaže Radulović, u nedostatku političke, ali i opšte kulture kod većine onih koji se smjenjuju na pozicijama političke moći i koji uglavnom ništa ne preduzimaju ako prethodno ne ukalkulišu neku ličnu i partijsku korist.

"Zbog toga se i ne obilježava sjećanje na žrtve totalitarnih režima, iako je to međunarodni standard. Crna Gora je partitokratsko društvo zarobljeno partijskim i ličnim interesima, a objektivno suočavanje sa prošlošću i razvijanje kulture sjećanja očigledno nije nešto što bi bilo u interesu većine političkih partija jer bi na taj način smanjili prostor za političke manipulacije i za podjele na kojima pokušavaju da dobiju političke poene", smatra Radulović. 

Uprkos inicijativma iz NVO sektora da se ovaj dan zvanično obilježava u Crnoj Gori, do toga ipak nije došlo. 

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković za Portal RTCG je kazao da je gotovo siguran da se u Crnoj Gori dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima ne obilježava isključivo iz političkih razloga.

"Jer je neko procjenio da je i dalje oportuno da se jaše na talasu komunizma u Crnoj Gori i na talasu nekih, da kažem, pozitivnih sjećanja i osjećanja onih građana koji su življeli u Titovom vremenu i na taj način, potpuno bacajući sjenku na sva ona zlodjela, nepravde, lijeva skretanja, pasja groblja, ubistava i progon neistomišljenika i intelektualaca u Crnoj Gori samo zato što nisu vjerovali u komunističku iliti Titoističku dogmu", istakao je Dajković. 

"Upravo zbog toga sam i prije nekoliko mjeseci pokrenuo razgovor na temu značaja otkrivanja istine oko svih tih stvari među kojima je jedna od istina bila i da se cijeli evropski svijet na kraju krajeva, kroz inicijativu Evropskom parlamentu osvrnuo na dešavanja za vrijeme totalitarnih režima kada su usvojene brojne deklaracije u tom pogledu, koje su i podrazumjevale uklanjanje određenih komunističkih, Titoističkih, Staljinističkih, fašističkih, nacističkih spomenika i drugih znamenja koja su tada bila jednostavno plod jednostranog razmišljanja, koje je branilo i suzbijalo slobodu govora a samim tim i demokratiju", dodao je Dajković. 

To je, kaže Dajković, i dan danas tabu tema u Crnoj Gori.

"Ja sam zbog toga dobio brojne prijetnje smrću i vjerujem da je to razlog zbog čega još više treba da govorimo na tu temu i na kraju krajeva da se ugledamo čak i na Hrvatsku, koja je najbliži naš susjed, da vidimo kako su oni rešavali određene probleme u svojoj bližoj istoriji", poručuje Dajković. 

Član nestranačke Građanske inicijative “21. maj” i višedecenijski zagovarač procesa suočavanja s prošlošću Aleksandar Saša Zeković kazao je za Portal RTCG da za razliku od evropskih zemalja, koje baštine ili teže vrijednostima zapadne demokratije, u Crnoj Gori nema sistemskog i zvaničnog obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Naglašava da izuzetak učine pojedini mediji i nevladine organizacije.

"Žrtavama kršenja ljudskih prava u periodu 1941-1991 crnogorske vlasti se nijesu institucionalno bavile najviše zbog očuvanja ideološki formirane slike o prošlosti. Jugoslovensko i crnogorsko iskustvo nije u potpunosti uporedivo sa nasljeđima totalitarnih sistema u bivšim komunističkim zemljama. SFR Jugoslavija se prepoznavala i važila je za najotvoreniju komunističku zemlju na svijetu i na nju se ne mogu odnositi pristupi o “ekvivalentnosti” nacizma i staljinizma. Međutim, to je ipak bila totalitarna zemlja sa, iako mekom, diktaturom u kojoj su se u svim fazama njenog trajanja sprovodila i događala ozbiljna kršenja ljudskih prava. Neprihvatljivo je da o tome ćutimo i da taj projekat toliko pretjerano glorifikujemo i idealizujemo, čak i bez minimalnog naučno i činjenično utemeljnog kritičkog pristupa", kazao je Zeković.

Stvorena je, kako kaže, i još uvijek je prisutna atmosfera da je nepoželjan razgovor o prošlosti, naročito onoj prije raspada SFRJ.

"Oni koji zagovaraju konstruktivan pristup etiketiraju se kao revizionisti ili četnici, što je dugoročno neodrživo i ukazuje koliko je loš kvalitet političke tranzicije u Crnoj Gori. Postoji određeni napredak prema žrtvama golootočkog progona. Mjere koje se, tim povodom, zagovaraju od civilnog društva, a koje je podržao i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, koliko god to bilo složeno pitanje, ipak predstavljaju moguće načine društvene obnove. Takođe, nedavno je iz štampe izašla i studija “Prikrivene grobnice: službeni tabu” koja zagovara uspostavljanje sistemskog rješenja za nevine žrtve komunističkog nasilja i progona. Osim toga, registrujemo i podnošenje krivičnih prijava zbog ratnih i poratnih zločina u Nikšiću, Cetinju i u opštinama Jadranske Crne Gore", istakao je Zeković.

Zeković poručuje da bez njegovanja sjećanja na žrtve teško se možemo nadati stabilizaciji demokratije i konačnom uspostavljanju društva kulture ljudskih prava u Crnoj Gori.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.