Istraga tapka u mjestu, Miloševiću ukinute sve mjere
Milošević, Adžić i Abazović prilikom spaljivanja zaplijenjenih cigareta u Nikšiću/ UP

Istraga tapka u mjestu, Miloševiću ukinute sve mjere

Istraga o švercu cigareta protiv kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), formirao bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević još nije rezultirala podizanjem optužnice.

Od hapšenja Miloševića prošlo je godinu i po, a on se već godinu dana nalazi na slobodi. Sredinom prošle godine, nakon isteka perioda od šest mjeseci, Milošević je pušten na slobodu jer u zakonskom roku nije podignut optužni akt. Tada je istraga proširena na još nekoliko osoba. Nakon puštanja na slobodu sud je bivšem direktoru UPC odredio više mjera nadzora – zabrana napuštanja Nikšića, oduzimanje pasoša i obavezno javljanje policiji. Kako "Dan" saznaje, protekom vremena sve mjere su ukinute, tako da Milošević bez ikakvih ograničenja čeka odluku SDT-a u predmetu koji vode protiv njega.

Prema saznanjima našeg lista, SDT već duže vrijeme nije preduzimalo nikakve radnje u ovom predmetu. Zbog čega istraga nije okončana nije poznato, a nije isključena ni mogućnost da SDT traga za dokazima protiv još nekih saučesnika u krijumčarenju cigareta.
Milošević je uhapšen krajem 2022. godine. Tada je saopšteno da se tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Osim njega, tada je uhapšeno još nekoliko osoba.

Specijalno državno tužilaštvo je u junu prošle godine proširilo istragu u krivičnom predmetu protiv Miloševića. Portparol SDT-a i specijalni tužilac Vukas Radonjić tada je kazao da je SDT 5.oktobra 2022. godine odredilo sprovođenje istrage protiv tri okrivljene osobe za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, a 23. decembra je proširilo istragu protiv Miloševića i još četiri okrivljena.

Radonjić je tada saopštio da je Agencija Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europol dostavila obavještajni paket LM848IP, sa kriptovanom "skaj" komunikacijom za 2019. i 2020. godinu.

– Nakon analize dostavljenog materijala i prikupljanja određenih personalnih dokaza, u utorak je određeno proširenje istrage protiv četiri okrivljena za nova krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, ali i protiv drugih okrivljenih fizičkih i pravnih lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i nedozvoljena trgovina, o čemu je javnost obaviještena prethodnih dana – rekao je tom prilikom Radonjić.

Proširenom istragom obuhvaćeni su Ivan Mićković, kojeg SDT tereti da je tokom 2018. stvorio kriminalnu grupu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore. Članovi grupe, prema spisima SDT-a, postali su Marko Mićković, Mileta Simanić, Rajko Đurović, Đoko Lješković, Ratka Mandić, Zoran i Igor Pavićević, Milutin Pejović, Nebojša Adamović i još nekoliko neidentifikovanih lica. Osumnjičeni se terete za krivična djela primanje mita, davanje mita i krijumčarenje. Okrivljeni Mićković, prema tužilačkim spisima, vrbovao je ostale pripadnike kriminalne grupe u cilju realizacije plana da u postupku uništenja zaplijenjenih cigareta obezbijede da službenici Uprave carina ne preduzimaju potrebne radnje, već da dozvole da se cigarete dalje preprodaju. Članovi komisije koja je trebalo da prati spaljivanje cigareta, kako sumnjaju u SDT-u, uzimali su po 1.250 eura kako bi potpisivali lažne izvještaje da su cigarete uništene. Umjesto toga, zaplijenjene cigarete su dovožene do fabrike u Nikšiću gdje je trebalo da se uništavaju, ali je 95 odsto njih, kako se sumnja, prepakivano u druga vozila i razvoženo po magacinima radi dalje prodaje.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović saopštio je u decembru 2022. godineda sumnja da je svega 10 odsto zaplijenjenih cigareta uništeno, a da je ostatak završavao na crnom tržištu. On je tada rekao da tužilašto sumnja da je modus operandi bio takav da se zaplijenjene cigarete ne uništavaju, odnosno da se u fabrikama sačinjavaju fiktivni izvještaji o uništenju, a da je svega deset odsto uništavano, a ostatak je završavao na crnom tržištu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.