Boeing se žestoko osramotio: "Zaglavljeni" naučnici vraćaju se na Zemlju kapsulom SpaceX-a

Predstavnici NASA-e saopštili su kako će dvoje astronauta koji su ostali "zaglavljeni" na Međunarodnoj svemirskoj stanici vratiti na Zemlju u kapsuli SpaceX Crew Dragon.

Iako je prvobitno bilo planirano da astronauti na svemirskoj stanici ostanu osam dana, stvari su se zakomplikovale, a naučnici se i dalje nalaze u svemiru. Astronauti su došli do ISS-a u letjelici Boeing Starliner, ali je u međuvremenu došlo do kvara na letjelici zbog čega su se pojavile dileme da li će naučnici uopšte moći istom letjelicom stići nazad na Zemlju.

Zbog toga, rukovodstvo NASA-e je napokon presjeklo te su saopštili kako će kapsula SpaceX Crew Dragon biti ta kojom će se astronauti Suni Williams i Butch Wilmore vratiti na Zemlju.

"Letovi u svemir su rizični, čak i kada su najsigurniji i kada izgledaju rutinski. Probni let, po prirodi, nije siguran ni rutinski. Odluka da Butch i Suni ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici i da Boeingov Starliner vratimo bez posade rezultat je naše posvećenosti i sigurnosti. Zahvalan sam svim timovima na nevjerovatnom radu", rekao je NASA-in zvaničnik Bill Nelson.

Iako je NASA donijela ovu odluku, to neće značiti da se astronauti odmah vraćaju. Naime, procedura je takva da će oni na ISS-u ostati do februara, kada bi trebao uslijediti povratak kući.

"NASA je saopštila da će osloboditi dva mjesta na predstojećem lansiranju SpaceX-a, poznatom kao Crew-9, koje će odvesti novu rotaciju članova posade svemirske stanice u orbitalnu ispostavu. Prevozom dva astronauta umjesto planiranih četiri, Wilmore i Williams će moći da lete nazad u februaru", piše CNN.

Misija kojom su dvoje astronauta odletjeli na ISS za Boeing Starliner trebala je predstavljati ključni probni let nakon kojeg bi NASA i zvanično mogla certificirati Starliner kao redovnog prevoznika astronauta od i do svemirske stanice.

Ipak, usled ogromnih problema, potpuno je jasno kako se to još uvijek neće dogoditi, što svakako predstavlja veliki udarac za Boeing.

I Boeing i SpaceX razvili su svoje svemirske kapsule u sklopu NASA-inog Commercial Crew programa, inicijative koja je započela 2011. godine za podršku privatnim kompanijama u izgradnji novih svemirskih vozila za odvođenje astronauta u nisku orbitu Zemlje.

Podsjetimo, NASA i Boeing su 6. juna identifikovali curenje helija i probleme sa potisnicima za kontrolu reakcije svemirske letjelice i to dok se Starliner približavao svemirskoj stanici.

Od tada, inžinjerski timovi su obavili veliki posao, uključujući pregled zbirke podataka, provođenje letnih i zemaljskih testiranja, održavanje nezavisnih pregleda sa stručnjacima za pogon agencije i razvoj različitih planova za nepredviđene slučajeve povratka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.