Island pogođen nestašicom krastavca usled trenda na TikToku
Islanski poljoprivrednici nisu mogli zadovoljiti veliku domaću potražnju za krastavcem (Foto: EPA-EFE)

Island pogođen nestašicom krastavca usled trenda na TikToku

Islandski supermarketi pogođeni su nestašicom krastavca, što se dogodilo usled trenda na društvenoj mreži TikTok.

Naime, influenseri na spomenutoj društvenoj mreži dijele recept za salatu od naribanih krastavaca, susamovog ulja, bijelog luka, rižinog sirćeta i čilija. Kako su saopštili iz islandskog udruženja poljoprivrednika, recept je postao toliko popularan da domaći poljoprivrednici nisu bili u stanju da održe korak s rastućom potražnjom.

No, jedan od lanaca supermarketa Hagkaup je doveo u pitanje vezu između potražnje i spomenutog trenda, priznavši da se kupovina krastavaca više nego udvostručila. Poljoprivrednici očekuju da će se ponuda krastavaca normalizovati za sedam dana te su ukazali da je spomenuti recept postao toliko popularan da su i ostali sastojci iz tog recepta rasprodati.

Ovaj trend na društvenim mrežama ima svoje korijene u Kanadi, gdje je tiktoker Logan Moffitt, nazvan "tip od krastavca", dijeli recepte koji sadrže krastavac.

"Ponekad samo trebate pojesti cijeli krastavac", glavna je fraza influensera na početku njegovih brojnih videozapisa, u kojima dijele recepte.

Moffitt ima više od 5,5 miliona pratioca  koji od jula skoro svakodnevno dijele njegove recepte s krastavcem. Međutim, uprkos popularnosti na internetu, stručnjaci na Islandu ne misle da je nestašica krastavca uzrokovana isključivo trendom na TikToku.

U Haugkaupu su napomenuli da je u ovo doba godine uobičajena nestašica islandskog krastavca. Kao jedan od razloga nestašice navodi se početak škole, kada se povećava i potražnja za ovim povrćem, prenosi BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.