Nikolić: Sjednica otkazana nezakonito i neustavno, da većina ne bi morala glasati protiv svog zakona

Nikolić: Sjednica otkazana nezakonito i neustavno, da većina ne bi morala glasati protiv svog zakona

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić kazao je da je sjednica parlamenta, koja je trebalo da se održi danas, otkazana nezakonito i neustavno.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je, na zahtjev 41 poslanika većine, otkazao vanrednu sjednicu planiranu za danas, na kojoj je trebalo da se ponovo glasa o Predlogu zakona o Razvojnoj banci, nakon što je predsjednik države Jakov Milatović taj akt vratio parlamentu.

"Na sceni je potpuna devastacija Poslovnika Skupštine i Ustava. Danas je sjednica morala biti započeta i data pauza do kad bi ona bila održana. Kad predsjednik vrati zakon, o njemu se mora glasati na sljedećoj sjednici, ne smije se promijeniti ni zarez", rekao je Nikolić na pres konferenciji u parlamentu.

Kaže da je ovo "klasični autogol" vladajuće većine.

Rekao je da je većina otkazala sjednicu, da ne bi morali da glasaju protiv svog Zakona o razvojnoj banci, jer postojeći tekst zakona nije dobar, na šta je ukazala i Centralna banka (CBCG) i Brisel, a ne može se mijenjati, nego se o njemu mora glasati.

Kako je kazao, zato žele da ga pomjere poslije 29. septembra, da ne bi trpjeli politicku štetu.

"Imajući u vidu da je shodno zakonu predviđeno da Razvojna banka prima depozite, CBCG je postavila pitanje da li se time može ugroziti načelo nekonkurencije sa bankarskim sektorom. Jer bi time, kako ukazuju, Razvojna banka obavljala ključni bankarski posao, a ne bi podlijegala svim regulatornim zahtjevima koji se odnose na ostale banke, prvenstveno obavezi uplate naknada za Fond za zaštitu depozita i Sanacioni fond", naveo je Nikolić.

Mandić je, na zahtjev Vlade, za 26. septembar zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će poslanici ponovo glasati o tri zakona koja je Milatović takođe vratio parlamentu - Zakonu o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kao i Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

"Koliko treba da budeš politički jadan da bi u obrazloženju zašto otkazuješ, naveo da će opozicija koristiti sjednicu za kampanju, a onda zakažeš drugu za 26. septembar, što je isto pred izbore", dodao je Nikolić.

Ukazuje da parlamentarna većina radi ono za šta optužuje opoziciju.

"Današnja sjednica na kojoj je trebalo ponovo glasati o Razvojnoj banci je otkazana jer je Centralna banka zajedno sa Briselom tražila da se konsultuje Evropska komisija", kazao je on.

"Nemamo političke konsultacije, sve je podešeno dogovorima Mandića i Spajića, gdje stranka predsjednika Vlade daje šefu parlamenta da se na ovaj način ponaša", dodao je Nikolić, prenose Vijesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.