U Srbiji pred sudom prvi slučaj žrtava trgovine ljudima porijeklom iz Kine

U Srbiji pred sudom prvi slučaj žrtava trgovine ljudima porijeklom iz Kine

Hiljadama kilometara daleko od kuće, oduzetih pasoša, bez novca, sa jednim obrokom u toku dana, primorane pod pretnjom smrću da pružaju seksualne usluge muškarcima.

To su uslovi u kojima su, prema svom svJedočenju, živJele dvije žene u gradu na istoku Srbije, opisani u optužnici protiv kineskog državljanina, koji se, nakon hapšenja u martu u Boru, na istoku Srbije, tereti za trgovinu ljudima.

U optužnici u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobio na uvid od Višeg suda u Zaječaru po zahtjevu za pristup informacijama od javnog značaja, navodi se da postoji opravdana sumnja da su žrtve "dovedene u zabludu" da će im okrivljeni u Srbiji "naći posao maserki" i "obezbjediti stan i hranu".

"Nakon par sati po dolasku… organizovao je njihovu seksualnu eksploataciju od strane muškaraca, državljana Narodne Republike Kine uz prijetnju da su mu … dužnici za kupljene karte i da treba da zarade novac za radne dozvole", dio je navoda iz optužnice.

Pripremno ročište pred početak suđenja, tokom kojeg treba da se utvrdi da li je kineski državljanin počinio krivično djelo trgovine ljudima ili ne, zakazano je za 12. septembar u Višem sudu u Zaječaru, nadležnom za Bor.

Kako su naveli za RSE, to je trenutno jedini postupak za trgovinu ljudima, koji se vodi pred tim sudom, bilo da uključuje državljane Kine, bilo druge nacije.

Dvije žene iz Kine su identifikovane kao žrtve trgovine ljudima, za šta je nadležan Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, ustanova socijalne zaštite koju je Vlada Srbije osnovala 2012.

Prema podacima Centra, riječ je o prvim žrtvama trgovine ljudima porijeklom iz Kine identifikovanim u Srbiji od 2015, od kada postoje podaci, do danas.

"Centar je odmah po dobijanju prijava pokrenuo postupke identifikacije i koordinacije zaštite i obavjestio nadležne policijske uprave i tužilaštva. Ovim organima smo poslali detaljne izveštaje za svaku identifikovanu žrtvu", navode u Centru u odgovoru na upit RSE.

Dodali su da detaljnije informacije ne mogu da daju "u cilju zaštite podataka o žrtvama i sprečavanja ugrožavanja istrage".

Trgovina ženama iz Kine u Srbiji u izvještaju Stejt departmenta

Trgovina državljanki Kine u Srbiji pominje se u Godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta, objavljenom 24. juna.

"Trgovci ljudima iskorišćavaju žene iz Narodne Republike Kine za seks trafiking, primarno za potrebe radnike koji su angažovani na projektima koje finansira Kina - uključujući rudnike bakra", navodi se u tom izvještaju.

U odgovoru na upit RSE, Stejt department je naveo da je o nalazima iz izvještaja obavjestio Vladu Srbije. U Stejt departmentu nisu mogli da komentarišu šta je osnov za navode iz izvještaja. Vlasti u Srbiji nisu komentarisale navode iz izvještaja Stejt departmenta. Vlada Srbije do zaključenja teksta nije odgovorila na upit RSE za komentar.

'Nemaju pasoše i duguju im plate': Sumnje na eksploataciju radnika na gradilištu Linglonga u Srbiji

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je ujedno Nacionalni izvjestilac za oblast trgovine ljudima naveo je u izjavi za RSE da je upoznat sa slučajem kineskih državljanki i da "nema dileme da su one žrtve trgovine ljudima".

U trgovinu ljudima u konkretnom slučaju, kako kaže, nije bio umješan samo kineski državljanin.

"Po našim saznanjima, nije u pitanju samo kineski državljanin, ali u interesu istrage ne mogu da otkrivam ko je sve bio involviran u tu priču", naveo je Pašalić.

On je dodao da je Centar za zaštitu trgovine ljudima žrtvama obezbjedio privremeni boravak, smještaj i psihološku podršku, kao i podršku prilikom povratka u Kinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.