Odustajanje nije u duhu FIAT-a

Odustajanje nije u duhu FIAT-a

Odustajanje nije u duhu FIAT-a

FIAT je kao vrhunski crnogorski, odnosno podgorički umjetnički brend odavno pozicioniran na evropskoj festivalskoj mapi, inovativan, savremen, u konceptu otvoren i raznovrstan, vodi nas ka slobodi uma i demistifikaciji malograđanštine i inspiriše promjene – kazala je Vujošević

išta manje interesantni nijesu bili ni programi u off selekciji, koju su, pored pozorišta, obilježili likovni, filmski i muzički program. Podgorica je tako, barem nakratko, odisala duhom kosmopolitizma ugostivši renomirane umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Francuske, Italije, Njemačke...

ODGOVOR

Selektorka FIAT-a, crnogorska glumica Ana Vujošević, još uoči festivala najavila je da će predstave biti svojevrstan odgovor na posrnuće civilizacije. To je nešto, kako je kazala, sa čime ozbiljno moramo da se suočimo i nešto na što moramo da reagujemo i da preuzmemo odgovornost. Sada, nakon završetka festivala, na kojem je u svim segmentima trijumfovala predstava „Vrpca“ umjetnice Aleksandre Arizanović, u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, Vujošević je za Pobjedu izjavila da umjetnost mora biti društveno angažovana.

- U tom smislu FIAT je kao vrhunski crnogorski, odnosno podgorički umjetnički brend odavno pozicioniran na evropskoj festivalskoj mapi, inovativan, savremen, u konceptu otvoren i raznovrstan, vodi nas ka slobodi uma i demistifikaciji malograđanštine i inspiriše promjene – kazala je Vujošević.

Odustajanje nije u duhu FIAT-a

Ona je istakla da ćemo ovogodišnje izdanje FIAT-a pamtiti po tematskoj koherentnosti, tretiranju aktuelnih društvenih i političkih problema, raznolikosti izraza i poetika, te dinamici koju je nametnula brojnost događanja. Posebno se osvrnula na izazove koje sa sobom nosi selektovanje predstava putem video-materijala.

- Način na koji je video-snimak predstavljen, editovan i režiran u percepciji može biti značajno drugačiji od scenskog izvođenja uživo. Uvijek je primaran autentičan izraz, zanimljiv pristup, umjetnička hrabrost. Selekcija svakako zavisi i od kvaliteta ponude, nažalost i od mogućnosti uspostavljanja saradnje, kao i same organizacije festivala - kazala je Vujošević.

Prema njenim riječima, FIAT njeguje drugačije i to „jeste dragocjenost potrebna našoj publici“. S tim u vezi, ovaj festival je uvijek poklanjao pažnju nezavisnoj crnogorskoj sceni, čiji akteri su često bili inspirisani osobenim rediteljskim ili glumačkim promišljanjima koja su mogli vidjeti na repertoaru ove manifestacije.

- Važno je da se naša nezavisna scena može osloniti na FIAT kako u smislu inspiracije i motivacije, tako i u uspostavljanju saradnje u cilju kvalitetnijeg promišljanja umjetničkog stvaranja – istakla je Vujošević.

ZASLUŽILI STATUS

Vujošević je kazala da je i ove godine bilo „biti ili ne biti“ za FIAT, pitanje koje je posebno potencirano i na konferenciji za novinare, kada je direktorica festivala Ana Vukotić kazala da se FIAT ove godine održava u ,,nikada težim finansijskim uslovima“.

Vujošević na to ima jednostavan odgovor - odustajanje nije u duhu FIAT-a!

- Izuzetno je važna ozbiljna i kontinuirana podrška kulturnih institucija za opstanak i kvalitetno funkcionisanje i organizovanje jednog ovako sadržajnog međunarodnog festivala. Festivalska ekipa je mukotrpno radila da sve bude besprekorno. Moram ponoviti da je FIAT, koji će naredne godine slaviti 40 godina od osnivanja, odavno zaslužio status kulturne manifestacije od nacionalnog značaja, a samim tim zagarantovan budući umjetnički život – rekla je Vujošević.

Pitanje manifestacije od nacionalnog značaja, koje pominje Vujošević, postavlja se kao relevantno svake godine. I ove godine, kao prethodnih, sa državnih adresa stiglo je obrazloženje kako se traži najbolji model za takvu podršku i reorganizaciju. Organizatori FIAT-a će, uprkos četrdesetogodišnjoj tradiciji, očigledno morati još da se bore da bi donosioce odluka ubijedili da ovakav jedan festival zaslužuje veću podršku države, budući da Crnu Goru i našu kulturu decenijama promoviše van granica, podstiče alternativno stvaralaštvo i uvijek donosi kvalitet više.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.