Gusinje: Smeće i tamo gdje rijetki kroče
Problem postoji preko 20 godina, poručuju iz BS Gusinje, Foto: Facebook/PSK

Gusinje: Smeće i tamo gdje rijetki kroče

Na oko 50 metara od izlaska iz kanjona Grlja, u selu Vusanje, na teritoriji Opštine Gusinje, planinari tog kraja i ljubitelji prirode nedavno su snimili velike količine smeća. Uz snimke koje su objavili na društvenim mrežama, uputili su i poziv nadležnima da se smeće očisti, a ujedno i na neki način riješi problem budućeg gomilanja otpada u kanjonu.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NCPG) rekli su da će, iako kanjon Grlja nije u granicama parka, pružiti podršku svima koji budu inicirali aktivnosti na čišćenju i uređenju kanjona.

“Vijesti” su pitanja u vezi s problemom otpada u rijeci u Vusanju, prije održavanja lokalnih izbora u Gusinju, uputile i partijama koje su na listama koje su učestvovale na izborima (Koalicija Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija; Demokratska partija socijalista; Pokret za Gusinje; Demokratska Crna Gora i Zajedno za Gusinje - Albanski forum i DUA).

Fadilj Uljaj, nosilac liste “Pokret za Gusinje”, 9. septembra je odgovorio da je van Crne Gore. Ostali nisu ni odgovorili, uz izuzetak Bošnjačke stranke.

“Upoznati smo s navedenim problemom, koji je prisutan preko 20 godina. Nažalost, to je rezultat lošeg odnosa prema prirodi, jer je otpad koji je završio u kanjonu potekao od strane nesavjesnih pojedinaca”, rekli su “Vijestima” prošle sedmice.

U vezi s eventualnim akcijama čišćenja, kazali su da, s obzirom na to da je kanjon Grlje veoma strm, do sada nikad nisu organizovane akcije čišćenja.
“Smatramo da je, prije svega, potrebno krenuti u akciju uređenja potoka koji vodi do kanjona. Potrebno je izgraditi određene prepreke, kako se otpad ne bi slivao u korito kanjona. Jedna ovakva akcija je potrebna i tu bi trebalo uključiti, osim lokalnih, i državne službe, prije svega Gorsku službu spasavanja i slobodne penjače. Svima nam je stalo do čistije prirode, do uređenih rijeka. Nažalost, čini nam se da tajming pokretanja ove teme od strane inicijatora se poklapa s kampanjom za izbore, što je, nažalost, pokazatelj da se i ova tema politički zloupotrebljava”, rekli su iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Gusinje.

O smeću u kanjonu Grlja javnost su, putem društvenih mreža, izvijestili iz Planinarsko-sportskog kluba “Očnjak” iz Gusinja. Kako su naveli, više članova kluba, ali i zaljubljenici u kanjoning, tokom proteklih godina više puta prolazili su kroz kanjon rijeke Grlje, te tako ispunili dugogodišnju želju da uživaju u njegovoj ljepoti.

“Međutim, da vam ugođaj pokvari i da vam ostavi gorak ukus na kraju prolaska kroz kanjon, pobrinuo se čovjek koji u kanjon ili rijeku Skakavicu uzvodno, baca smeće. Na kraju kanjona, na nekih 50 metara od izlaska, nalazi se ogromna gomila smeća, od kojeg se širi užasan smrad i na tom dijelu se kanjon mora proći jednom stijenom, dok se u drugom dijelu mora gaziti i samo smeće, kako bi se moglo izaći”, naveo je Almas Čekić, predsjednik kluba, u objavi od 9. septembra.

U objavi su dodali i da Gusinjanima nije nepoznat taj problem, ali ni političarima koji su Opštinu Gusinje vodili od njenog osnivanja 2014. godine.

“Ako i ne znaju, evo im sada ova informacija o tome”, navodi se u objavi, uz otvoren poziv onima koji su učestvovali na izborima da uzmu u obzir i ovaj problem, da se kanjon očisti i da se onima koji prolaze kroz njega ubuduće omogući potpuni užitak.

Grlja nastaje u selu Vusanje ispod Prokletija, na mjestu gdje se Skakavica sastaje s Vusanjskim potokom. Kanjon Grlja otkriven je 1982. godine i, kako se navodi na vebsajtu Nacionalne turističke organizacije (NTO), “dan-danas predstavlja vrhunski izazov za najiskusnije”. Kanjon Grlja dugačak je 500 metara, dubok 50 i širok dva do sedam metara. Visinska razlika od ulaza do izlaza iz kanjona je 65 metara, a da bi se prošlo kroz kanjon, navode iz NTO, potrebno je oko pet sati.

Planinari i ljubitelji prirode nezvanično su redakciji kazali da se nadaju da će ove godine uspjeti da očiste Grlju, da je to sada nemoguće zbog velike vode. Takođe, nezvanično su rekli da su od Opštine dobili potvrdu da će podržati akciju čišćenja, a da im se prethodno predstavi plan i troškovi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.