Poplave poharale sjever Italije
Foto: index.hr

Poplave poharale sjever Italije

Jaka kiša pogodila je Emilia-Romanju kasno juče poslijepodne, a situacija se brzo pogoršala tokom noći.

Jader Dardi, gradonačelnik Modiljane, grada u pokrajini Forlì-Cesena, koji je takođe bio teško pogođen razornim poplavama u maju 2023. godine, rekao je da je "rijeka eksplodirala".

"Situacija je vrlo dramatična, gora nego 2023. godine ", rekao je on za Sky TG 24.

Voda je nizvodno uzrokovala poplave u naselju Marceno.

"Iznenadni i veliki talas dolazi iz Modiljane, prolazeći kroz naselje Marcenoobjavila je na svojoj stranici opština Brisiljela, koja je pozvala ljude iz pogođenih područja da evakuišu svoje domove. Raseljene osobe biće smještene u školi, dodaje se u objavi.

Luka Dela Godenca, gradonačelnik Kastel Bolonjezea, rekao je da je situacija "daleko iznad najgorih prognoza".

"Situacija se pogoršava, i to vrlo brzo. Nivo rijeke se stalno prati i dosegnuo je 6.19 metara u Tebanu. Vatrogasci i lokalna policija su mobilisani i koristiće megafone kako bi upozorili građane na ozbiljnost situacije koju proživljavamo", napisao je on na Facebooku I pozvao stanovnike da se popnu na više spratove svojih kuća.

Evakuišu se domovi, putevi blokirani zbog klizišta
Rijeka Savena u Bolonji takođe je brzo rasla, upozorila je sinoć gradska uprava. Službenici su naredili evakuaciju domova u prizemlju i podrumskih prostorija u pogođenim područjima. Neki su putevi blokirani zbog klizišta.

U regijama Emilia-Romanja i susjednim Markama izdata su upozorenja o teškim vremenskim uslovima za sljedećih 24-36 sati. Škole će danas biti zatvorene, a građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i, ako je moguće, rade od kuće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.