Otvorena Spomen-soba ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva

Otvorena Spomen-soba ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva

Posjetioci će od danas u Sarajevu moći da posjete stalnu postavku "Sarajevski spomenar" - Spomen-soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, u kojoj su izloženi predmeti djece koja su ubijena tokom četiri godine opsade Sarajeva.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajevo 1992-1995, Iistorijski muzej Bosne i Hercegovine i JU Gradski muzeji Sarajevo organizovali su danas svečano otvorenje stalne postavke „Sarajevski spomenar“.

Fikret Grabovica, predsednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kojem je jedanaestogodišnjakćerka Irma ubijena u eksploziji granate u opkoljenom Sarajevu 20. marta 1993. godine, istakao je da su u spomen-sobi izloženi brojni radovi i predmeti ubijene djece.

Mislim da je ova postavka nešto specifično, jedan poseban koncept, izuzetan dizajn i mislim da svi koji budu dolazili ovde imati šta da vide. Meni je posebno impresivno da tu ima mnogo radova djece tokom njihovog života u okolnostima koje su ovde tada bile strašne, a deca su tako pisala poruke, pisma, da je nevjerovatno da u takvim okolnostima tako savjesno napišu takve poruke i pisma“, rekao je Grabovica.

U Spomen-sobi su izloženi brojni radovi, crteži, igračke, muzički instrumenti, garderoba i drugi predmeti koje posjetioci mogu pogledati.

„Posebno je značajno nama roditeljima da će tu dolaziti mladi ljudi, vjerovatno i učenici osnovnih i srednjih škola i imati priliku da se educiraju o dijelu historije 1990-tih godina kojih nema u školskim programima i vjerujem da će mnogo toga naučiti“, kazao je Grabovica.

Zdravka Gvožđar, majka ubijenog dječaka Eldina, istakla je da je vrlo važno, posebno za roditelje ubijene djece, da je otvorena jedna ovakva prostorija.

„Mi smo čitav život tužni, danas su mnogo jači osjećaji. Međutim, srećni smo i ponosni što je došlo do ovoga da se takva soba konačno otvori jer su tu uspomene, djelići naših života, naše dece, koja su ostavila živote u ovom gradu“, rekla je Gvožđar.

U Spomen-sobi se među mnogim predmetima nalazi i majica njenog ubijenog sina Eldina.

„Mi smo izbjegli s Grbavice i uspjela sam da ponesem njegove dvije majice. Jedna je tu kao eksponat, a u drugoj je sahranjen, Ima nekih njegovih pisama koje je pisao baki i dedi na Alipašinom polju, a u to vreme mi nismo mogli imati kontakt s njima. Ali svi eksponati su jednako teški i bolni za nas roditelje“, kazala je majka ubijenog dječaka.

Cilj postavke „Sarajevski spomenar“ je trajno očuvanje sećanja na stradanja najmlađih građana Sarajeva, koji su ubijeni tokom brutalne opsade grada.

Istraživački rad i koncept ove izložbe kreirao je tim Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine, dok je vizualno i prostorno oblikovanje, kao i umjetničku direkciju, osmislila Samina Tanović.

Produkciju izložbe osigurava JU Gradski muzeji, uz podršku Grada Sarajeva. Postavka je izložena u ulici Džidžikovac 3, u centru Sarajeva.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 14.000 ljudi, od čega 1.601 dijete. Svako deseto dijete ubijeno je iz snajpera.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.