PEN, FCJK i CDNK: Spomenik Amfilohiju je spomenik fašizmu, izdaji i negaciji crnogorske nacije i kulture

PEN, FCJK i CDNK: Spomenik Amfilohiju je spomenik fašizmu, izdaji i negaciji crnogorske nacije i kulture

Skandalozni prijedlog ministrice kulture upućen Vladi Crne Gore za podizanje spomenika Amfilohiju Radoviću eklatantan je primjer normalizacije šovinizma i ubrzane fašizacije crnogorskoga društva, saopšteno je iz Crnogorskoga PEN-a, FCJK i CDNK povodom odluke Vlade o podizanju spomenika Amfilohiju Radoviću.

"Isuviše su svježi tragovi Amfilohijeva 'duhovnoga pastirstva' u Crnoj Gori da bi se smjelo otćutati besprizorno obrazloženje ministrice Vujović o tome kako je Amfilohije podsticao kritičko mišljenje te uzdizao Crnu Goru na međunarodnome planu. Jedno je u njezinu obrazloženju ipak tačno. Amfilohije Radović ostavio je dubok trag u Crnoj Gori i obezbijedio sebi trajno mjesto u njezinoj istoriji. No to mjesto nalazi se na strani suprotnoj od onih čiji je tron Amfilohije kao beogradski eksponent godinama uzurpirao, na strani suprotnoj od vladika iz dinastije Petrovića-Njegoša koji su gradili državu Crnu Goru koju je on od prvoga do potonjega dana svoga episkopskoga poziva razgrađivao kao duhovni nasljednik ne Sv. Petra Cetinjskoga no ljotićevca Nikolaja Velimirovića, nosioca nacističkoga željeznog krsta", navode u saopštenju. 

Nema, kako kažu, nijednoga kulturnoga segmenta koji baštini Crna Gora od Duklje do današnjih dana da ga Amfilohije Radović nije izvrgao poruzi ili sistematski prekrajao kao srpsku kulturnu baštinu, što je posthumno i formalizovano tzv. Temeljnim ugovorom sa SPC kao srpska državna baština.

"Nije bilo davno da bi se lako zaboravilo da je za obnovu crnogorske države govorio 'ne pravi se pita od onoga', da je Crnogorce nazivao Đilasovim i Brozovim kopiladima, da je vrijeđao manjine u Crnoj Gori te sve što nije u duhu svetosavlja tretirao kao drugorazredno, jeretičko i otpadničko. Umjesto zapadnih, EU i NATO stremljenja Crne Gore propagirao je Putinovu Rusiju, a sve koji takvoj Rusiji nijesu vjerni u kam zatucao 'tri puta i tri hiljade puta'.

Kao tobožnji obnovitelj duhovnoga života nametnuo je svetosavlje kao pseudohrišćansku religiju, raspirivao mržnju prema Drugome, glorofikovao ili beatifikovao sve zlikovce iz ratova koji su vođeni za račun Velike Srbije, i mirske i duhovne - kako Dražu Mihailovića, Pavla Đurišića, nacističkoga kolaboranta Joanikija Lipovca do potonjih 'heroja' - Arkana, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića i sličnih. Crnogorske je hramove 'obnovom' uništio do neprepoznatljivosti saobražavajući ih sa srpskom sakralnom baštinom"; ističu u saopštenju.

I sve je to, kako navode, činio s jasnim ciljem - da potre svaku crnogorsku nacionalnu prepoznatljivost kako bi od Crne Gore načinio srpsku kulturnu provinciju.

"Formiranjem vlasti krajem 2020. godine to je konačno i uspio jer ideologija koju je trideset godina kao misionar zla uspostavljao krunisana je izbornim uspjehom 30. avgusta 2020. Baš zato današnja ministarka kulture dostavlja Vladi prijedlog za podizanje spomenika Amfilohiju Radoviću znajući da će taj prijedlog čekati topla dobrodošlica Mandić-Spajićeve vlasti. Ipak, prihvatanje toga prijedloga - nadamo se u to bez obzira na jasnu kolaboraciju partija manjinskih naroda s velikosrpskim političkim subjektima - biće crta preko koje neće preći Bošnjačka partija i albanske partije koje odlično poznaju Amfilohijevu 'duhovnu' ulogu u Crnoj Gori.

Ministričin prijedlog mora biti zaglušujući alarm i za kompletnu opoziciju i uspavanu akademsku zajednicu. Svi kojima je na srcu građanska i evropska Crna Gora moraju svim zakonitim sredstvima pružiti otpor podizanju spomenika Amfilohiju jer je to spomenik fašizmu, izdaji i negaciji crnogorske nacije i kulture. A oni što planiraju podići taj spomenik kao potonji čin u dramatičnoj fašizaciji Crne Gore moraju znati da ako se kojim slučajem današnja Crna Gora ne mogne oduprijeti tome gnusnom pokušaju rodiće se neka nova Crna Gora koja će srušiti ne samo sve spomenike izdaji no i ideologiju zla koja ih je podizala", zaključuju u saopštenju.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.