Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv V.B., R.V., Ž.R., M.M. i S.V., za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenog S.V. i za krivično djelo ubistvo u pokušaju, saopštio je specijalni tužilac i potparol SDT-a Vukas Radonjić.

Kako je naveo, optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da su okrivljeni, u drugoj polovini 2019. godine, u Cetinju, postali pripadnici kriminalne organizacije, koju su organizovali optuženi V.R. i F.I., radi izvršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, a čiji članovi su prethodno postali i optuženi: B.S., I.I., I.M., N.M., M.M., V.S., S.Đ., M.J.,

-  Svi pripadnici kriminalne organizacije, sprovodeći kriminalni plan organizatora, izvršavali su povjerene im zadatke u okviru određene im uloge, sa ciljem da se liše života oštećeni B.J. i K.P. i druga lica- naveo je Radonjić.

Takođe, optužnica je podignuta i zbog osnovane sumnje da je okrivljeni S.V., u periodu od novembra do 2. decembra 2020. godine, u Podgorici, pokušao da liši života oštećenog A.J.
-  On je ušao u Crnu Goru iz Srbije, van graničnog prelaza i izbjegavajući graničnu kontrolu, nabavio vatreno oružje - pištolj, bez fabričkog broja i municiju, a potom je boravio u iznajmljenom stanu u Podgorici i u više navrata obilazio stambeni objekat oštećenog i fotografisao ga, da bi, 2. decembra, došao do ulaza u podzemnu garažu, naoružan pištoljem sa metkom u cijevi, spremnim za opaljenje i čekao nailazak oštećenog, kako bi ga u pogodnom trenutku lišio života, ali je u dovršenju krivičnog djela spriječen jer ga je policija lišila slobode- navodi u saopštenju.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.B. i R.V., produži pritvor, dok je u odnosu na okrivljene: Ž.R. M.M. i S.V., koji su u bjekstvu i nijesu dostižni državnim organima i za kojim su raspisane međunarodne potjernice, predloženo da im se sudi u odsustvu.

- Specijalno državno tužilaštvo je, protiv optuženih organizatora V.R. i F.I. i pripadnika kriminalne organizacije: B.S., I.I., I.M., N.M., M.M., V.S., S.Đ., M.J., ranije podiglno optužnicu, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo, ubistvo putem pomaganja, teško ubistvo, ubistvo putem podstrekavanja i dva krivična djela teško ubistvo putem podstrekavanja i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, koja je potvrđena i u toku je glavni pretres- zaključuje se u saopštenju.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.