GI 21. maj: Amfilohije ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori

GI 21. maj: Amfilohije ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori

Građanska inicijativa (GI) 21. maj saopštila je danas da pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori. "Vlada Crne Gore je očekivano podržala podizanje spomenika Amfilohiju Radoviću u Beranama. Dominirajući dio izvršne vlasti koji je pod kontrolom Vučićevog režima ili je posluga njegove crkve u Crnoj Gori postupio je u duhu kolaboracionizma i gnjilog revizionizma. Stranke manjinskih naroda su izbjegle da podrže inicijativu ali će nastaviti da podržavaju nesuverenu i klero-populističku vlast", ističe se u saopštenju GI 21. maj.

Onu su dodali da se inicijativi bezrezervno pridružio i predsjednik crne Gore Jakov Milatović, "čime je još jednom potvrdio iz kakve politike je došao i koliko je udaljen od državničkog integriteta".

"Pritom, samo ćemo ukratko podsjetiti na javno djelovanje Amfilohija Radovića. Početkom devedesetih godina iz Banata je poslat na Cetinje od strane vrha SPC kako bi širio velikosrpsku ideologiju, rehabilitovao izdajničko četništvo i osporavao tekovine antifašističkog i slobodarskog partizanskog pokreta predvođenog od strane komunista. Bio je pripadnik najekstremnijeg dijela SPC, pristalica srpske agresije na Hrvatsku i BiH, branitelj i jatak srpskih ratnih zločinaca, mrzitelj crnogorske nacije i protivnik crnogorske nezavisnosti. Bio je poznat po čestim šovinističkim i diskriminatorskim ispadima, netrpeljivošću prema građanima islamske vjeroispovjesti i odlučni protivnik EU i NATO pakta", piše u saopštenju GI 21. maj.

Poručili su i da je Amfilohije decenijama je trgovao sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS).

"Predvodio je uzurpaciju crnogorskih crkava i manastira u korist SPC i bio protagonista postavljanja nezakonite i razdorne metalne crkvice na Rumiji. Nakon nezavisnosti Crne Gore postepeno je gradio personalnu autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, da bi se nakon propalog pokušaja da preuzme mjesto patrijarha SPC konfrontirao sa Vučićevim režimom. Poslije njegove smrti svi obrisi crkvene autonomije su ukinuti čime su se eparhije SPC ponovo svele na propagandno i političko oruđe srpskih vlasti. Cjelina njegovog javnog, političkog i klerikalnog djelovanja nedvosmisleno potvrđuje da se radi o ličnosti koja ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori", kazali su iz GI 21. maj.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.