Povratak u sovjetsko doba: Slijedi militarizacija Arktika, Rusi obećali koristiti i

Povratak u sovjetsko doba: Slijedi militarizacija Arktika, Rusi obećali koristiti i "vojna sredstva"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu objavljenom u petak da će Moskva braniti svoje interese u arktičkoj regiji diplomatskim i vojnim sredstvima.

Ruske novinske agencije prenijele su riječi Lavrova koji je dodao da je Rusija odlučna suprotstaviti se "invaziji" Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u NATO-u, koji provode sve veći broj vojnih vježbi u arktičkoj regiji.

"Svjedoci smo kako NATO intenzivira vježbe u vezi s mogućim krizama na Arktiku. Naša zemlja je potpuno spremna braniti svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu", naveo je Lavrov u nizu dokumenata pod naslovom "Sovjetski proboj".

Lavrov je svoje komentare dao u vezi s novom strategijom Pentagona za Arktik iz jula ove godine, u kojoj Washington spominje intenziviranje ruske aktivnosti oko Arktika.

U američkom izvještaju navodi se da je Rusija ponovno otvorila stotine vojnih objekata iz sovjetske ere na Arktiku i ukazuje na sve veću saradnju između Moskve i Pekinga na rudama i trgovačkim rutama, što bi moglo utjecati na stabilnost u polarnoj regiji.

Nakon što je izvještaj objavljen, rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Američke Države za raspirivanje napetosti na Arktiku i zanijekalo da bi rastuća saradnja Rusije s Kinom mogla utjecati na stabilnost u regiji.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.