Južna Karolina: Izvršena prva smrtna kazna posle 13 godina
Ilustracija

Južna Karolina: Izvršena prva smrtna kazna posle 13 godina

U Južnoj Karolini izvršena je prva smrtna kazna posle 13 godina, a Fredi Ovens (46), nad kojim je smrtna kazna izvršena, bio je osuđen zbog ubistva prodavca u maloj radnji u Grinvilu 1997. godine tokom oružane pljačke.

Dok je trajao sudski postupak protiv njega, Ovens je ubio još jednog zatvorenika u okružnom zatvoru, prenosi AP. Njegovo priznanje napada pročitano je pred dvema različitim porotama i sudijom, koji su ga svi osudili na smrt.

Kako piše "Dejli mejl", Ovens je prije smrti izustio samo jednu reč. Rekao je "zbogom" svom advokatu, nakon čega je primio smrtonosnu injekciju, navodi list, prenosi Blic.rs.

Južna Karolina je izvršila 43 smrtne kazne otkako je ta vrsta kazne uvedena u SAD 1976. godine. Početkom 2000-ih, u ovoj američkoj državi izvršavane su u prosjeku tri smrtne kazne godišnje.

Otkako je izvršenje smrtnih kazni obustavljeno 2011. godine, pošto zatvorski zvaničnici nisu mogli da nabave ljekove potrebne za smrtonosne injekcije, broj zatvorenika koji čekaju egzekuciju se smanjio - od 63 osuđenika na smrt, koliko ih je bilo 2011. godine, ostalo ih je 31.

Za 20-ak zatvorenika u međuvremenu je zatvorska kazna preinačena posle žalbi, dok su drugi preminuli prirodnom smrću.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.