Ključevi Podgorice će nakon 29. septembra biti u rukama Evropskog saveza

INTERVJU: Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i jedan od lidera Evropskog saveza

Ključevi Podgorice će nakon 29. septembra biti u rukama Evropskog saveza

Konstituenti Evropskog saveza traju gotovo pune tri i po decenije, od Reformskih snaga do danas, naši vrijednosni i ideološki korijeni su od 90-ih godina do danas gotovo istovjetni i zato se, s punim pravom rekao bih, i smatramo najčistijim političkim izborom, kazao je sagovornik Pobjede

Sjajan rezultat naše koalicije na lokalnim izborima u Gusinju za mene je apsolutno očekivan, imajući u vidu da je nova lokalna vlast zaista napravila ozbiljan i svima lako vidljiv iskorak. I to upravo u posljednjih godinu dana od kada u njoj participiraju Socijaldemokrate Crne Gore (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), kaže u intervjuu za Pobjedu Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i jedan od lidera Evropskog saveza.

Stranka na čijem je čelu početkom jula je ozvaničila ulazak u političku uniju sa dvije partije sličnih političkih principa i orijentacije, SDP i Liberalnom strankom (LP). Prva proba snage dijela ovog saveza bili su izbori u Gusinju 15. septembra, na kojima su SD i SDP ušli u koaliciju sa Bošnjačkom strankom, iako je riječ o manjinskoj partiji koja je krajem jula postala dio rekonstruisane Vlade – zajedno sa Pokretom Evropa sad, Demokratskom Crnom Gorom, Demokratskom narodnom partijom, Novom srpskom demokratijom, Socijalističkom narodnom partijom i Albanskim forumom. Šehović potcrtava da njihov savez na lokalnom nivou ima drugačiju prirodu.

- Potrebno je ostaviti političke razlike po strani, okupiti se oko opšteg interesa i zasukati rukave. Jedino tako se istinski stvaraju pretpostavke za valorizaciju brojnih komparativnih prednosti kojima Gusinje zaista obiluje – kaže on.

Evropski savez prvi put će imati svoje izborne liste u Kotoru i Podgorici 29. septembra.

- Odličan rezultat Saveza ne treba nikog da iznenadi. Sigurno je da ćemo biti dio lokalne vlasti, a cjelokupna javnost - i bez naših inputa - savršeno dobro zna ko može a ko ne može biti naš budući partner u toj vlasti – dodao je Šehović.

Kotor, sa svojom bogatom istorijom i dubokom ukorijenošću u evropskoj kulturi, predstavlja savršenu sredinu za sprovođenje politike Evropskog saveza

Smatra da oni koji u političku trku prvi put ulaze kao predvodnici lista u Podgorici „imaju dobru namjeru da doprinesu novoj političkoj dinamici u Glavnom gradu“. Ipak, navodi da će ES dobro birati za buduću saradnju.

- Samo oni koji nijesu spremni da na bilo koji način kalkulišu s principima građanskog, multietničkog, antifašističkog i sekularnog društva, mogu biti naši budući saveznici. Ostali sigurno nijesu, niti to mogu biti – zaključuje sagovornik Pobjede.

POBJEDA: Koalicija koju čine Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Socijaldemokratska partija osvojile su ubjedljivo najviše mandata na lokalnim izborima u Gusinju 15. septembra. Zbog čega ste se odlučili na ovakav izlazak na izbore i da li ste očekivali ovakve rezultate?

ŠEHOVIĆ: Sjajan rezultat naše koalicije na lokalnim izborima u Gusinju za mene je apsolutno očekivan, imajući u vidu da je nova lokalna vlast zaista napravila ozbiljan i svima lako vidljiv iskorak upravo u posljednjih godinu dana od kada u njoj participiraju SD i SDP. To su, uostalom, građani i potvrdili dajući nam ogromnu podršku.

S druge strane, Evropski savez s punim pravom smatramo suštinskim i najvećim pobjednikom ovih izbora, imajući u vidu da smo osvojili sedam od ukupno 14 mandata koalicije „Srcem za Gusinje“, kao i da smo ovaj izvanredan rezultat ostvarili samo dva mjeseca nakon formiranja Saveza.

Pobjednički niz ćemo, sasvim izvjesno, nastaviti u Podgorici i Kotoru, u kojima će Evropski savez takođe biti okosnica budućih lokalnih vlasti, koje će nakon 29. septembra biti formirane.

POBJEDA: Od kojih principa nećete odustajati prilikom eventualnog formiranja vlasti u Gusinju?

ŠEHOVIĆ: Ubjedljiva pobjeda koju smo ostvarili, osim što zaista imponuje, predstavlja za nas i dodatnu obavezu da formiramo vlast koja će biti na usluzi svim građanima - nezavisno od njihove političke ili bilo koje druge pripadnosti. Zato dobronamjerno sugerišem ono što smo u izbornoj noći već kazali: potrebno je ostaviti političke razlike po strani, okupiti se oko opšteg interesa i zasukati rukave. Jedino tako se istinski stvaraju pretpostavke za valorizaciju brojnih komparativnih prednosti kojima Gusinje zaista obiluje.

POBJEDA: S druge strane, kakve rezultate očekujete da će Evropski savez imati na lokalnim izborima u Kotoru 29. septembra?

ŠEHOVIĆ: Kotor, sa svojom bogatom istorijom i dubokom ukorijenošću u evropskoj kulturi, predstavlja savršenu sredinu za sprovođenje politike Evropskog saveza na čelu s Milošem Čelanovićem, koji predvodi našu listu. Grad koji je vjekovima bio most između različitihi kultura i civilizacija, prirodno i spontano prihvata suštinske evropske vrijednosti koje karakterišu naše djelovanje. Zato je, uostalom, Kotor mjesto gdje se naša misija lako razumije i podržava. Stoga ne sumnjamo da će Kotoranke i Kotorani 29. septembra prepoznati politiku promjena koju donosimo, a koje su ovom gradu nasušno potrebne.

POBJEDA: Da li biste pristali na postizborne koalicije s onima koji trenutno vrše vlast u Kotoru?

ŠEHOVIĆ: Trenutno smo u potpunosti posvećeni komunikaciji s brojnim građanima koji nam daju masovnu podršku za program kojim se, prvi put kao Evropski savez, predstavljamo građanima Kotora. Zato odličan rezultat Saveza ne treba nikog da iznenadi. Sigurno je da ćemo biti dio lokalne vlasti, a cjelokupna javnost - i bez naših inputa - savršeno dobro zna ko može a ko ne može biti naš budući partner u toj vlasti.

Jer, mi nijesmo bez korijena. Naprotiv, konstituenti Evropskog saveza traju gotovo pune tri i po decenije, od Reformskih snaga do danas. Naši vrijednosni i ideološki korjeni su od 90-ih godina do danas gotovo istovjetni. Zato se - s punim pravom, rekao bih - i smatramo najčistijim političkim izborom, jer je s nama i našom politikom svako načisto.

POBJEDA: Da li smatrate da su rezultati izbora u Podgorici (u ovom trenutku) neizvjesni? Ili se već sada mogu nazrijeti obrisi novih ključnih aktera u vlasti i opoziciji glavnog grada?

ŠEHOVIĆ: To koliko će tačno koji politički subjekt dobiti glasova, znaćemo 29. septembra naveče, ali bih bio sklon da kažem da gotovo da nema nikakve neizvjesnosti u tome da će od Evropskog saveza, koji na ovim izborima predvodi Boris Mugoša, zavisiti ko može a ko ne može biti dio buduće gradske vlasti. Drugačije rečeno, ključevi Podgorice će nakon 29. septembra biti u rukama Evropskog saveza! A to znači - u sigurnim rukama, rukama onih koji će Podgoricu i formalno i suštinski učiniti čistojom, zelenijom, saobraćajno sređenijom, socijalno odgovornijom i kulturno bogatijom. Riječju, gradom za primjer, što i jeste slogan kojim smo se na ovim izborima predstavili građanima.

Evropski savez prvi put će imati svoje izborne liste u Kotoru i Podgorici 29. septembra

Pristojnost, kompetentnost, neupitna građanska orijentacija, beskompomisnost kada je riječ o odbrani državotvornih i antifašističkih vrijednosti u Podgorici, ali i u Crnoj Gori, biće naša ključna odrednica po kojoj ćemo birati partnere koji mogu biti dio nove vlasti u glavnom gradu. Samo oni koji nijesu spremni da na bilo koji način kalkulišu s principima građanskog, multietničkog, antifašističkog i sekularnog društva, mogu biti naši budući saveznici. Ostali sigurno nijesu, niti to mogu biti.

POBJEDA: Kako gledate na nove stranke i izborne liste (u Podgorici) koje predvode Andrej Milović, Vuk Kadić, Duško Marković, Novak Adžić?

ŠEHOVIĆ: Za poštovanje je entuzijazam koji su pomenute liste pokazale za učešćem u izbornom procesu u Podgorici. Vjerujem da dobar dio njih - a za neke moje prijatelje na tim listama sam čak i potpuno siguran u to - ima dobru namjeru da doprinese novoj političkoj dinamici u glavnom gradu. Međutim, taj cilj mogu postići samo one liste koje preskoče izborni prag. Već sada je jasno da je potpuno izvjesno da će makar nekoliko od 13 prijavljenih lista sigurno biti ispod cenzusa. A svaki glas koji se dodijeli listi koja će završiti ispod cenzusa, na kraju završi u rukama Demokratskog fronta i njegovih satelita.

POBJEDA: Na koji način rezultati izbora u Podgorici mogu uticati na odnos političkih snaga na državnom nivou? Takođe, kakve mogu biti posljedice slučaja da aktuelna vlast na državnom nivou – uključujući manjinske partije koje zastupaju Bošnjake i Albance – dobije većinu u glavnom gradu?

ŠEHOVIĆ: Suština je vrlo jednostavna. Svaki glas za Evropski savez je glas za to da Andrija Mandić i ostali politički poslušnici Aleksandra Vučića, ne budu vlast u Podgorici, a sjutra ni u Crnoj Gori! Što veća podrška Evropskom savezu, to manja šansa da se od Podgorice napravi palanka zvaničnog Beograda. Tačka. To je poenta priče.

Dakle, ne glasa se na ovim izborima samo o parkovima, zelenim površinama i gradskim komunalnim problemima. Glasa i o tome naravno, ali – nažalost - ulog je mnogo veći i prevazilazi podgorički nivo. Od ishoda ovih izbora će zavisiti hoće li aktuelna državna vlast nastaviti da ponižava slobodarsko i antifašističko biće Crne Gore, hoće li se drznuti da preko igranja s uslovima za sticanje crnogorskog državljanstva zabiju posljednji ekser u grđanski karakter ove države, hoće li nastaviti da nam ratne zločince predstavljaju herojima, da šire ekstremni nacionalizam, da vrše istorijski revizionizam, da brutalno klerikalizuju društvo, i tako dalje. Najlakši način da se tom političkom, da ne kažem - civilizacijskom, divljanju na državnom nivou stane na kraj, jeste promjena vlasti u Podgorici.

Bošnjačka stranka ulaskom u Mandićevu Vladu ne može ništa ispraviti, jer od nje ništa i ne zavisi

Zato svi koji su jednako kao i mi zabrinuti zbog ambijenta u kojem nam djeca odrastaju i iskrivljenog vrednosnog sistema koji im se nameće, nemaju pravo na apstinenciju. Izađimo na izbore i dajmo lični doprinos stavljanju tačke da ekstremizaciju države u svakom pogledu. Jer svako ko ne izađe na izbore, ili ko da glas listi za koju unaprijed zna da neće preći cenzus, zapravo glasa da se nastavi ponižavanje i Crne Gore i svega što je crnogorsko i građansko u njoj. A ako bude do Evropskog saveza - a kažem vam da hoće - nakon 29. septembra će prestati ponižavanje Podgorice, ali i neviđeni revanšizam u gradskoj administraciji, maltretiranje neistomišljenika i paraliza svega onoga što je nekad sasvim solidno funkcionisalo.

POBJEDA: Da li postoji način da se zaustavi degradacija obrazovanja, kulture i sporta, te smanji opasno veliki uticaj vjerskih institucija na mlade u Crnoj Gori?

ŠEHOVIĆ: Postoji. Ali jedino pod uslovom da promijenomo aktuelnu vlast na državnom nivou. A tu vlast je najlakše smijeniti tako što ćemo 29. septembra smijeniti podgoričku i kotorsku vlast. Vjerujem da tu šansu nećemo propustiti.

Strani uticaj na izbore je direktan i vrlo intenzivan

POBJEDA: Da li se lokalni izbori u tri grada tokom ovog mjeseca sprovode uz ili bez uticaja stranih zemalja?

ŠEHOVIĆ: Suština političkih promjena iz 2020. godine je bila upravo u tome da se Crna Gora, po uzoru na Republiku Srpsku, silom na sramotu stavi ne samo pod uticaj, nego bih rekao - pod punu političku kontrolu pojedinih regionalnih centara moći. Da budem još precizniji: da bude marioneta, odnosno novi proksi zvaničnog Beograda, koji bi kao takav širom otvorio vrata za maligni ruski uticaj. Da nije tako, ne bi najveći obožavaoci lika i djela Aleksandra Vučića i Vladimira Putina bili na čelu Skupštine Crne Gore, a od nedavno imali ključne poluge i u Vladi Crne Gore. Dakle, uticaj na izborni proces postoji, on je direktan i vrlo intenzivan.

U Mandićevoj vladi ništa ne zavisi od BS

POBJEDA: Aktuelna vlast u Crnoj Gori će, izvjesno je, deklarativno ostati na putu ka EU. Ali što bi se moglo dešavati s nezavisnošću njenih institucija u narednom periodu? Da li – i na koji način – Bošnjačka stranka može „ispraviti“ greške ostatka vlasti?

ŠEHOVIĆ: Bošnjačka stranka ulaskom u Mandićevu Vladu ne može ništa ispraviti, jer od nje ništa i ne zavisi. Samo može dati legitimitet za boravak u vlasti retrogradnim političkim strukturama i njihovom srednjovjekovnom svjetonazoru, koji suštinski ne priznaje ni Bošnjake, ni bilo što bošnjačko. To je, po shvatanju nas iz Evropskog saveza, katastrofalna politička poruka koja je ponajmanje u interesu bošnjačkog naroda, kojem i sam pripadam.

iZVOR:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.