Krgović: Anđušić da prestane sa nezakonitim pokušajima manipulacije, svi dobro upoznati sa njenim “iskrenim” namjerama
/ - GLAVNI GRAD

Krgović: Anđušić da prestane sa nezakonitim pokušajima manipulacije, svi dobro upoznati sa njenim “iskrenim” namjerama

Predsjednik Sindikalne organizacije Glavnog Grada Željko Krgović naveo je u reagovanju da kategorično odbacuje tvrdnje sekretarke Slađane Anđušić, koje,kako je naveo, ne samo da negiraju stvarne probleme unutar gradske uprave već i otkrivaju zabrinjavajuću zloupotrebu položaja.

- Naša organizacija čvrsto stoji iza svih iznesenih činjenica o neosnovanim pritiscima, mobingu i zloupotrebama koje naši članovi trpe pod njenim rukovodstvom. Nezakonito otpuštanje naših članova ne samo da ugrožava njihovu egzistenciju, već i šalje jasnu poruku svim zaposlenima da mogu biti žrtve samovolje i zloupotrebe položaja - naveo je Krgović.

Sekretarka Anđušić u svom saopštenju priznaje da je, prema njegovim riječima, preduzela niz aktivnosti koje izlaze iz okvira njenih ovlašćenja, uključujući provjeru diploma, pregled ličnih dosijea zaposlenih i matičnih knjiga, kao i pozivanje inspekcija.

- Ove mjere selektivno se primjenjuju isključivo na službenike koje ona smatra “neposlušnima”, što jasno ukazuje na revanšizam. Sekretarka, bez ovlašćenja, koristi administrativne resurse i inspekcijske nadzore kao oružje protiv onih koji joj se na bilo koji način suprotstave. Sekretarka Anđušić je inicirala inspekcijski nadzor za samo dio zaposlenih Sekretarijata ranije ove godine, a sada i za predsjednika sindikata sa ciljem obračuna sa njoj nepoželjnima - kazao je on.

Postupci osporavanja ovih nezakonitih radnji su, dodaje on, u toku pred nadležnim organima.

- Inspekcijski nadzori su sprovedeni u tajnosti, bez uručivanja zapisnika ili mogućnosti da se izjasnimo, što je osnovno pravo svakog zaposlenog. Na ovaj način, uskraćena nam je mogućnost djelotvornog pravnog lijeka, čime se grubo krše osnovna ljudska prava. Vjerujemo da će nadležne institucije postupiti zakonito i zaštiti prava radnika - smatra Krgović.

On napominje još jednom da Sindikat skoro svakodnevno prima pritužbe od članova zbog mobinga, prijetnji i podmetanja od strane sekretarke.

- Međutim, umjesto da se fokusira na unapređenje rada uprave, sekretarka nastavlja sa zloupotrebama. Primjer tome je činjenica da sam, nakon višegodišnjeg rada, jednostavno obaviješten da više ne radim, bez ikakvog pravnog akta koji bi podržao takvu odluku uz naručeni zapisnik o inspekcijskom nadzoru. To jasno pokazuje njen odnos prema zaposlenima, sindikatu, ali i zakonima koje je dužna poštovati. Uloga žrtve koju pokušava da predstavi u javnosti ne stoji, jer je njen odnos prema radnicima ispod svakog moralnog i profesionalnog nivoa - kazao je Krgović.

Osim toga, nakon našeg saopštenja, sekretarka je, ističe on. lično pozivala članove izvršnog odbora sindikata, koji su potpisali saopštenje, vršeći pritisak na njih da povuku podršku i prijeteći im krivičnim prijavama i otkazima.

- Ovaj čin dodatno potvrđuje nivo pritiska kojem s naši članovi izloženi. Pozivamo sekretarku da prestane sa nezakonitim pokušajima manipulacije i pozivima članovima izvršnog odbora, jer su svi dobro upoznati sa njenim “iskrenim” namjerama - rekao je on.

Takođe, Krgović navodi da je istog dana kada mu je kao predsjedniku sindikata uručeno obavještenje o prestanku radnog odnosa, svim članovima sindikata poslat je email kojim se informišu o formiranju novog sindikata, uz vršenje pritiska da se priključe tom novom, očigledno pogodnom sindikatu.

- Glas radnika se nikada neće ugasiti. Ovaj pokušaj gušenja našeg sindikata je direktan napad na prava svih zaposlenih, ali neka znaju da radnička prava i njihovi zastupnici neće biti uklonjeni ni pretnjama ni manipulacijama. Mi smo tu da branimo prava radnika, i to ćemo nastaviti da činimo bez obzira na pritiske. Radnici Glavnog grada zaslužuju poštovanje, a ne pokušaje zastrašivanja i formiranja ‘uspavanih sindikata’ koji ćeslužiti interesima pojedinaca, a ne onima koji svakodnevno rade i stvaraju - poručio je predsjednik Sindikata Glavnog grada.

Podsjeća da je sindikat zbog kršenja sindikalne autonomije od strane sekretarke Anđušić i nezakonitog pokušaja smanjenja zarada našin članovima bio prinuđen da zaštitu svojih prava traži pred Ombudsmanom, Glavnim gradom i Vladom Crne Gore u junu ove godine, u kojoj zaštiti smo uspjeli.

- Na kraju, važno je osvrnuti se na očigledan pokušaj Sekretarke da skrene pažnju sa stvarnih problema prebacivanjem teme na politiku. Sindikat Glavnog Grada je nezavisna organizacija posvećena isključivo zaštiti prava zaposlenih i unapređenju radnih uslova, bez ikakvih političkih motiva. Svaki pokušaj da se naša borba za prava zaposlenih prikaže kao politički motivisana predstavlja pokušaj odvraćanja pažnje sa ključnih pitanja mobinga i zloupotrebe ovlašćenja - naveo je on.

Sindikat se, ističe Krgović, zalaže isključivo za poštovanje zakona i zaštitu radničkih prava.

- Optužbe koje smo iznijeli protiv sekretarke Anđušić temelje se na dokumentovanim zloupotrebama njenog položaja, uključujući nezakonite inspekcije, provjere diploma i druge aktivnosti koje narušavaju prava zaposlenih. Ovo su pitanja zakonitosti i etike, a ne politike - ocijenio je predsjednik Sindikata.

On je pozvao na punu transparentnost u ispitivanju ovih optužbi jer samo otvoren proces može otkriti istinu i zaštititi prava svih zaposlenih.

- Ako su naše tvrdnje politički motivisane, neka nadležni organi i javnost donesu svoj sud. Uvjereni smo da će svaki nezavistan pregled potvrditi sve naše tvrdnje o kršenju prava radnika i gaženju sindikalne autonomije. Sindikat Glavnog Grada će preduzeti sve zakonske korake kako bi zaštitio pravanaših članova, a nadležni organi će biti upoznati sa svim nezakonitim radnjama sekretarke. Očekujemo hitno ispitivanje ovih aktivnosti radi zaštite prava zaposlenih i zakonitog rada - zaključuje Krgović u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.