Zaražene krave čekaju dugo na eutanaziju, neophodna brza reakcija
Ilustracija

Zaražene krave čekaju dugo na eutanaziju, neophodna brza reakcija

U opštini Danilovgrad još se traži lokacija gdje će biti ukopane eutanazirane krave zaražene kju groznicom. Predsjednik te opštine Aleksandar Grgurović pozvao je mjesne zajednice da dostave predloge adekvatnih lokacija. Stočari apeluju na nadležne službe da moraju mnogo brze reagovati jer zaražene krave čekaju u štalama do dvadeset dana eutanaziju, što doprinosi širenju bolesti na ostala grla.

I dok kju groznica uzima danak, na farmi Milana Ikovića u Danilovgradu slijedi novi krug testiranja. Do sada je ostao bez sedam krava. No više od gubitka, problem mu je što je na eutanaziju zarazenih grla čekao i do 20 dana.

"Treba uklonjati krave koje su, znači, pozitivne i da bi se to smanjilo. Jer, ako ih ne uklonimo, znači, one ostaju kao izvor zaraze tu, zaraziće i ostala grla koja su sad zdrava. Znači, tu samo dolazimo u još veći problem. Ako ostanu na farmi više od dana, dva, tri, one postavljuju problem", kazao je vlasnik farme krava Milan Iković.

A problem je veći jer opština Danilovgrad još nema lokaciju za ukopavanje eutanaziranih krava. Čekaju se predlozi lokacija od mjesnih zajednica. Predstavnici mjesnih zajednica u Danilovgradu obavezali su se da će najkasnije u roku od 48 h zajedno sa građanima doći do lokacija koje su adekvatne i sanitarno prihvatljive za ukopavanje eutanaziranih krava. 

Da to nije najbolje rješenje ukazuje Vuk Ikovic odbornik ulokalnom parlamentu. Mora se što hitnije naći lokacija gdje će se zbrinuti krave dok se ne nađe mjesto gdje će se zakopati.

Zato je poručuju stočari neophodno da se testiraju sve farme, a ne samo one na kojima je detektovana kju groznica.

"Mi nemamo situaciju kontrole bolesti na terenu. Dakle, tu je, iako je formiran stručni tim za nadzor ove bolesti, jednostavno reakcije su nikakve. Dakle, mi danas u Bjelopavlićima i na teritoriji opštine Nikšić tamo testiramo farme koje su prijavile probleme", istakao je Vlado Lakić iz Udruženje stočara Danilovgrada. 

Do sada je nateritoriji Danilovgrada i Nikšića eutanazirano 103 zaražene krave no stočari strahuju da će se ta brojka samo rasti ukoliko nadležni ne shvate ovaj problem ozbiljno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.