Crnu Goru u UN ne predstavljaju ni predsjednik ni premijer: Nastavlja se brukanje države na najvišem nivou
Ujedinjene nacije

Crnu Goru u UN ne predstavljaju ni predsjednik ni premijer: Nastavlja se brukanje države na najvišem nivou

To što je Crna Gora među rijetkim zemljama koje neće biti zastupljene na najvišem nivou, sa predsjednikom ili premijerom, na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku potpuno je neshvatljivo i predstavlja brukanje države na najvišem nivou, smatraju diplomate.

Bivši generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Mileta Radovanić kaže da odluka premijera da ne prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja ozbiljan čin neodgovornosti i neozbiljnosti i pokazuje nepoštovanje prema institucijama koje predstavlja.

"Generalna skupština UN je jedinstvena prilika za manje države da se istaknu na multilateralnom diplomatskom skupu, gdje se unaprijed planiraju ključni sastanci na najvišem nivou. Međutim, na tim sastancima mogu učestvovati samo šefovi država ili vlada, a sada smo tu priliku izgubili jer premijer nije otputovao i samim tim je, u diplomatskim krugovima, nanio ozbiljnu štetu državi Crnoj Gori", kazao je Radovanić za "Dan".

Podsjetimo, i prošle godine se dogodio svojevrstan skandal jer su sjednici Generalne skupštine UN prisustvovali i predsjednik države Jakov Milatović i tadašnji premijer Dritan Abazović, iako se praktikovalo da jedne godine ide predsjednik, a naredne premijer.

Milatović je tada saopštio da odluka Dritana Abazovića da u funkciji koordinatora Ministarstva vanjskih poslova, a defakto u funkciji premijera, nastupa sa posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore.

Reagujući na tu Milatovićevu izjavu, iz MVP-a su tada saopštili da delegacija koju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku predvodi premijer i koordinator MVP-a Dritan Abazović ima minimalan broj članova.

Sada se događa nešto sasvim drugo. Na ovako značajnom događaju nema ni predsjednika države ni premijera. Trebalo je da putuje Milojko Spajić, ali je, kako je rekao, odustao od toga zbog implementacije programa "Evropa sad 2".

Ambasador Željko Perović smatra da je ova situacija potpuno noshvatljiva. Kako je ocijenio za Antenu M, možda je takvo brukanje Crne Gore nekome i cilj.

"Zasjedanje Generalne skupštine UN, koje se održava svakog trećeg utorka u septembru, najvažniji je multilateralni događaj na planeti i bruka je da Crna Gora ove godine neće biti zastupljena na najvišem nivou", rekao je Perović.

Podsjeća da su od 2006. godine na svako zaijedanje išli, shodno džentlmenskom dogovoru, jedne godine predsjednik države, a druge godine premijer. Začuđen je time što ove godine u Njujork ne idu ni Jakov Milatović ni Milojko Spajić.

"To je jedinstvena prilika u toku 365 dana da sve krunisane glave, predsjednici država i predsjednici vlada, vode delegacije svojih zemalja. Crna Gora dolazi, koliko sam ja shvatio, na nivou potpredsjednika Vlade. Ne znam zašto, ako je već premijer odustao, nije išao predsjednik. Osim glavnog sastanka i plenarnog zasjedanja kada govori šef delegacije, to je jedinstvana prilika da u te dvije nedjelje delegacija Crne Gore, kao i svake druge države, odradi seriju bilateralnih susreta od velike važnosti za svoju zemlju. Tako da je prosto nevjerovatno da se to sada dešava", rekao je Perović, koji je u tri mandata bio ambasador u Njujorku.

On ima saznanja da se njemački ambasador u Podgorici interesovao ko predvodi crnogorsku delegaciju.

"Znate, svaka ozbiljna zemlja se priprema, pretpostavljam da je neko iz njemačke delegacije želio da se vidi sa predsjednikom Vlade. Oni do dana današnjeg ne znaju ko vodi crnogorsku delegaciju. Dakle, apsolutna sramota i bruka za državu Crnu Goru", naveo je Perović.

Radovanić: Mnogo problematičnih poteza

Radovanić smatra da je posebno problematično što premijer nije na vrijeme obavijestio predsjednika države da odustaje od puta u Njujork kako bi on mogao preuzeti ulogu šefa delegacije.

"To je neodgovoran pristup državnim interesima. Njegovo otkazivanje puta u Njujork svega nekoliko sedmica prije događaja predstavlja neozbiljan potez i nastavak unižavanje crnogorskih institucija. Takođe, sa aspekta troškova, ovakva odluka je veoma neodgovorna, s obzirom na to da su hoteli i ostala logistika rezervisani mjesecima unaprijed, što može uzrokovati nepotrebne finansijske gubitke", ukazuje Radovanić.

Za šefa delegacije imenovan je potpredsjednik Filip Ivanović, koji više i nema resor, dok je potpredsjednik vlade Ervin Ibrahimović, koji je ujedno i šef diplomatije, samo član delegacije.

"To predstavlja očigledno zanemarivanje hijerarhije i diplomatskog protokola, što, pored svega navedenog, dodatno narušava ugled države na međunarodnoj sceni. Crna Gora prvi put neće imati šefa države ili Vlade na ovako važnom međunarodnom događaju", kaže Radovanić.

Perović: Predsjednik države je apsolutno u pravu

Ambasador Perović se osvrnuo na izjavu predsjednika Milatovića da je odgovornost za njegovo odsustvo, kao i za odsustvo premijera, upravo na Spajiću.

"Pročitao sam tu izjavu i mislim da je predsjednik u ovom slučaju apsolutno u pravu, ali već ranije se znalo da je ovog puta na redu predsjednik Vlade da vodi delegaciju. Inače, to je pravo koje prije svega pripada suverenu. Kažem, ili dolaze krunisane glave ili šefovi država, pa tek onda dolaze predsjednici Vlade ili ministar inostranih poslova. Otprilike, na ta četiri nivoa su delegacije na raznim sastancima zastupljene. Mislim da je u ovom slučaju predsjednik države apsolutno u pravu", navodi Perović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.