Koji poreski dužnici će imati pravo na otpis kamate?
Poreska uprava

Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze stupio na snagu, u primjeni od 1. januara 2025. godine

Koji poreski dužnici će imati pravo na otpis kamate?

Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze stupio na snagu, i kkao je CdM već pisao njegova primjena počinje 1. januara 2025. godine. Poreski obveznici koji podnesu sve poreske prijave koje su dospjele do 31. decembra 2024. godine i u roku od 60 dana od dana početka primjene ovog zakona u cjelini izmire osnovni poreski dug biće omogućeno otpis kamate.

“Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze, uz ranije implementiran reprogram poreskih potraživanja, još jedna je od mjera koju Ministarstvo finansija i Poreska uprava preduzimanju u cilju efikasnijeg upravljanja poreskim dugom, podsticanja urednijeg izmirivanja poreskih obaveza, te pružanja podrške poreskim obveznicima da, uprkos poteškoćama u poslovanju, izmire dospjele poreske obaveze shodno Zakonu”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Ovim zakonskim rješenjem poreskim obveznicima koji podnesu sve poreske prijave koje su dospjele do 31. decembra 2024. godine i u roku od 60 dana od dana početka primjene ovog zakona u cjelini izmire osnovni poreski dug biće omogućeno da izvrše otpis kamate na navedena poreska potraživanja.

“Poreske obaveze na koje se odnosi pravo na otpis kamate obuhvataju: poreze, takse, doprinose, naknade i druga novčana davanja utvrđena poreskim propisima čiju naplatu i kontrolu vrši Poreska uprava. Poreski obveznici nakon izmirivanja poreske obaveze navedeno pravo mogu iskoristiti podnošenjem zahtjeva nadležnom poreskom organu prema mjestu registracije poreskog dužnika, i to u roku od 60 dana od početka primjene ovog zakona, nakon čega će Poreska uprava po zahtjevu poreskih obveznika odlučivati donošenjem rješenja”, ističe se u saopštenju PU.

Napominju da će formu zahtjeva za otpis kamate na poreska potraživanja propisati Ministarstvo finansija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

“Takođe, poreski organ će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otpisu kamate za poreske dužnike koji na dan 31. decembar 2024. godine imaju obračunatu kamatu, a nemaju evidentiran osnovni poreski dug. Shodno ovom zakonskom rješenju, i pravo na otpis kamate za dospjele poreske obaveze nastale po osnovu lokalnih poreza, taksi i naknada koje uvodi lokalna samouprava može biti propisano od strane nadležnih organa lokalne samouprave može, i to donošenjem propisa u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Naplata poreskih potraživanja i smanjenje poreskog duga predstavljaju najvažniji zadatak Poreske uprave, kojem će i u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja, zbog čega Poreska uprava očekuje da će što veći broj poreskih obveznika iskoristiti ovo zakonsko rješenje da izmire svoje poreske obaveze, a ujedno se oslobode kamate, koja čini značajan udio u ukupnom poreskom dugu”, zaključuju u PU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.